PDA

Επιστροφή στο Forum : φωτισμός κλιμακοστασίου



soulhealer
30-08-07, 04:37
παιδιά θέλω να βάλω ρεύμα στις σκάλες ενός τριόροφου που μένω.. μένω στο τρίτο και έχω ρεύμα εργοταξιακό για το σπίτι. μήπως ξέρει κανείς καμιά πατέντα (με μια μπαλαντέζα ίσως) και δυο διακόπτες έναν στην είσοδο και έναν έξω από το σπίτι γιατί κάθε βράδυ μπαίνω σα τον κλέφτη μεσα με το φακό.. είναι νόμιμο καταρχήν να πάρω ρεύμα από τον πίνακά? (καθ'ότι εργοταξιακό)

gsmaster
30-08-07, 19:15
Απο το ρολόι της ΔΕΗ και μετά μπορείς να κάνεις ότι θέλεις (βασικά όχι εσύ ο αδειούχος ηλεκτρολόγος που θα πάρεις να σου κάνει τη δουλειά) εφόσον απο το ρολόι και μετά είναι ιδιοκτησία σου. Το προτιμότερο και πιο σωστό είναι αν πρόκειται για πολυκατοικία να μπεί πίνακας με ασφάλειες για κοινόχρηστο ρεύμα, η αν είναι ιδιόκτητο μπορείς να βάλεις μια ασφάλεια απο τον πίνακα του σπιτιού σου και να βάλεις τα φώτα στη σκάλα

spelectrons
30-08-07, 21:51
ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ.ΕΣΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ.

soulhealer
31-08-07, 00:12
κοιτάξτε η οικοδομή είνα ιδιόκτητη.. οπότε για λόγους οικονομίας ξεχνάμε τον πίνακα κοινοχρήστων (που θα μπει σε κανα τρίμηνο) και γι'αυτό θέλω μια φτηνή λύση να ανεβαίνω στο τρίτο σαν άνθρωπος. βασικά σκέφτομαι σαν πιο απλοϊκή λύση δύο διακόπτες ακριανούς alle retour και τρεις λάμπες (μία για κάθε όροφο) για να ανάβω το φως από το ισόγειο όταν μπαίνω και έναν στον τρίτο για να το σβήνω πρίν μπω στο σπίτι. δεν με ενδιαφέρει ο αυτόματος κλιμακοστασίου.. άρα παίρνω από μια ασφάλεια του εργοταξιακού πίνακα (βρίσκεται στο υπόγειο) και με μια μπαλαντέζα ή κάτι τέτοιο αρχίζω να ανεβαίνω ως τον τρίτο αφήνοντας έναν διακόπτη στην είσοδο της οικοδομής -λάμπες ως τον τρίτο και τέλος έναν διακόπτη έξω από την πορτα μου για να σβήσω το φως όταν φτάσω σπίτι μου. τι λέτε? δεν είναι παράνομο?? καλή η ιδέα??
και που θα βάλω τους διακόπτες για να μην σκοτωθεί κανείς από το ρεύμα??λάμπες και μπαλαντέζα σκέφτομαι να τα στερεώσω με κλιπσακια (αυτά με το προκάκι) γωνία - γωνία στο ταβάνι...
λυπάμαι αν σας κούρασα!!

spelectrons
31-08-07, 18:31
ΣΩΣΤΟΣ!ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ ΚΑΙ <<ΟΛΑ>> (ΣΧΕΔΟΝ) ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΗΝ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΧΩΝΕΥΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΔΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ!ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΡΦΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΟΚ!!

gsmaster
31-08-07, 19:31
Αφού υπάρχουν διακόπτες που δεν είναι χωνεφτοί στον τοίχο γιατί να βάλει κουτιά

spelectrons
31-08-07, 20:08
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

soulhealer
01-09-07, 02:01
αυτό σκεφτόμον κι εγώ.. ένας διακόπτης που θα τοποθετηθεί επιφανειακά στον τοίχο (όχι τρύπες για να μπουν χωνευτοί στο τοίχο) γιατί ποιός θα κλείσει την τρύπα αργότερα?? (μην ανοίγουμε κι άλλες δουλειές) :roll: και θα τον στερεώσω με προκάκια (από το καλώδιο) στον τοίχο...
τι διακόπτες είναι αυτοί? γιατί εκεί έχω κολλήσει.. υπάρχει καμιά φώτο?? και τιμούλα??
πως τους ζητάω για να ψάξω στο γουγλη??

babisko
01-09-07, 15:08
αυτό σκεφτόμον κι εγώ.. ένας διακόπτης που θα τοποθετηθεί επιφανειακά στον τοίχο (όχι τρύπες για να μπουν χωνευτοί στο τοίχο) γιατί ποιός θα κλείσει την τρύπα αργότερα?? (μην ανοίγουμε κι άλλες δουλειές) :roll: και θα τον στερεώσω με προκάκια (από το καλώδιο) στον τοίχο...
τι διακόπτες είναι αυτοί? γιατί εκεί έχω κολλήσει.. υπάρχει καμιά φώτο?? και τιμούλα??
πως τους ζητάω για να ψάξω στο γουγλη??

Θα ζητήσεις από ένα κατάστημα που πουλάει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, δυο διακόπτες ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ αλερετούρ, από αυτούς που στερεώνονται με μικρά στριφωνάκια και ούπα. Τον έναν θα τον βάλεις στην είσοδο της οικοδομής και τον άλλον έξω από την πόρτα του διαμερίσματός σου.
Από αυτούς τους διακόπτες θα μπορείς να ανάβεις και να σβήνεις τις λάμπες του κλιμακοστασίου. Δεν χρειάζεται να ψάξεις στο ιντερνετ. Απλά ρώτα στο κατάστημα της γειτονιάς σου που πουλάει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Και κάτι άλλο: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

soulhealer
01-09-07, 21:01
το ξέρω ότι δεν είναι να παίζεις με το ρεύμα και θέλει τρομερή προσοχή...
κάτι τέτοιο πάντως λέω πως θα κάνω στην οικοδομή
θα δουλέψει έτσι δεν είναι?

soulhealer
01-09-07, 21:05
φωτό

babisko
01-09-07, 21:36
φωτό

:ok:

Σωστός ο παίχτης!!! :D
Το σχέδιο είναι σωστό. Απομένει η υλοποίησή του. Και πάλι σου εφιστώ την προσοχή σου, ώστε να μην κινδυνέψεις ούτε εσύ, αλλά ούτε και κάποιος άλλος, ένοικος ή και περαστικός. Να έχεις πάντα στον νου σου ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν από ρεύμα και πράγματα τα οποία για σένα μπορεί να είναι αυτονόητα, για αυτούς θεωρούνται κινέζικα. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και παιδιά, τα οποία να το θεωρήσουν παιχνίδι, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

soulhealer
01-09-07, 23:56
οκ ευχαριστώ τα μάλλα!!! δευτέρα πάω να πάρω υλικά και ξεκινώ την εγκατάσταση μπας και δω λιγο φως...
α! και κάτι τελευταίο βασικά έλεγα
να ανοίξω τον πίνακα και να πάρω φάση μετά την ασφάλεια (τήξεως) και έναν κοινό ουδέτερο και να τροφοδοτήσω το καλώδιο/ μπαλαντέζα..
αλλά αν το δω "πολύ ταλαιπωρία" τότε θα βάλω στην άκρη του καλωδίου ένα φις και θα πάρω ρεύμα από την σούκο του εργοταξιακού.. ποιά η γνώμη σας? καλύτερα με μπρίζα?

babisko
02-09-07, 00:54
Η πιο εύκολη λύση και μάλλον η καλύτερη, αφού θα είναι και προσωρινή λύση, είναι το φις και η πρίζα. Να προσέξεις μόνο, τον ακροδέκτη του φις που θα έχεις συνδέσει το μαύρο καλώδιο (= φάση) της μπαλαντέζας, να το τοποθετήσεις έτσι το φις, ώστε να συνδεθεί στην φάση της πρίζας (μπορείς να το βρεις με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι). Για να μην μπερδεύεσαι, μπορείς να το σημαδέψεις με έναν μαρκαδόρο. Έτσι δεν χρειάζεται να βάλεις χέρι στον πίνακα. Αν παρόλα αυτά συνδέσεις το καλώδιο στον πίνακα, τότε καλύτερα είναι να βάλεις μια ξεχωριστή αυτόματη ασφάλεια 10Α, στην οποία και θα συνδέσεις το καλώδιο-μπαλαντέζα. Τον ουδέτερο θα τον συνδέσεις στην κλέμα του ουδέτερου του πίνακα.

soulhealer
02-09-07, 01:03
tnks μπάμπη.. κι εγώ ήμουν κατά 95% για φισ-πρίζα.. οπότε κι αυτό θα κάνω..
άρα τρέχω τη δευτέρα πρωί πρωί για καλώδιάκι 3x1.5 ,δυο διακόπτες ακριανούς αλε ρετουρ και
3 ντουί με τις λαμπίτσες τους :D

babisko
02-09-07, 01:08
Δεν είναι απαραίτητο να είναι το καλώδιο 3Χ1,5. Αφού θα τροφοδοτήσεις μόνο λάμπες και μάλιστα 3 των 60W, αρκεί ένα καλώδιο 2Χ0,75 άνετα. Ο τρίτος αγωγός είναι η γείωση, την οποία δεν χρειάζεσαι για αυτόν τον φωτισμό με ντουί. Εκτός και αν θέλεις να τροφοδοτήσεις και τίποτε άλλο με το καλώδιο αυτό (π.χ. μια πρίζα), ή να χρησιμοποιήσεις το καλώδιο αργότερα και για άλλο σκοπό.

soulhealer
02-09-07, 01:30
ναι έχεις απόλυτο δίκιο για το 0.75mm (δεν ξέρω τι σκεφτόμουν όταν έγραφα :oops: )
να σε ρωτήσω κάτι για να μην είναι χύμα (τα 4 καλώδια στις γωνίες στο ταβάνι) υπάρχει κάτι εξωτερικό να ντύσω τα καλώδια? πέραν του σπηράλ (λόγω του ότι 3ορόφοι = μεγάλο κόστος) ή δεν πειράζει και να τα πιάσω με τα προκάκια στον τοίχο-ταβάνι?

savnik
02-09-07, 18:55
Δεν είναι απαραίτητο να είναι το καλώδιο 3Χ1,5. Αφού θα τροφοδοτήσεις μόνο λάμπες και μάλιστα 3 των 60W, αρκεί ένα καλώδιο 2Χ0,75 άνετα. Ο τρίτος αγωγός είναι η γείωση, την οποία δεν χρειάζεσαι για αυτόν τον φωτισμό με ντουί. Εκτός και αν θέλεις να τροφοδοτήσεις και τίποτε άλλο με το καλώδιο αυτό (π.χ. μια πρίζα), ή να χρησιμοποιήσεις το καλώδιο αργότερα και για άλλο σκοπό.
Αφου οι διακοπτες ειναι αλερετουρ θα χρειαστει καλωδιο με τρεις αγωγους.(οχι απο τον πινακα)

antonisc
09-01-09, 19:34
μια προχηρη λιση να βαλης 2 προβολης με φωτοκιταρο ιοδιου γιρο στα 15 ε που να βιδωνης διακοπτες κοι να τραβας επιστροφες για λαμπες με ενα καλοδιο 3χ1 καθαρισες

mike_gr
09-01-09, 22:24
μια προχηρη λιση να βαλης 2 προβολης με φωτοκιταρο ιοδιου γιρο στα 15 ε που να βιδωνης διακοπτες κοι να τραβας επιστροφες για λαμπες με ενα καλοδιο 3χ1 καθαρισες
+1
Διαβαζοντας τωρα ολα αυτα θα σου προτεινα κι εγω προβολακια με ματι και καθαρισες 150W με 15 ευρω,καλωδιο 2x0,75 και πιστολακι σιλικονης θερμοκολητικο για στηριξη στο τοιχο,εφοσον ειναι κατι προσωρινο

JIM_6146B
09-01-09, 23:51
Προσωπική μου άποψη είναι καμία εργασία πάνω στο εργοταξιακό …αν δεν γνωρίζεις τους κινδύνους ………και δεν ξέρεις τι κάνεις ......

Δες και για κανένα ηλεκτρολόγο ή αυτόν που έκανε το εργοταξιακό ....

Πρέπει να τοποθετηθεί μαζί και με τις άλλες προστασίες και Αυτόματος προστασίας - ρελέ διαφυγής … και αυτό γιατί αν κάποιος κατά λάθος ακουμπήσει κάποιο μη μονωμένο σημείο ( σπείρωμα λαμπών κ.λ.π ) θα κεραυνοβοληθεί …..


Η ζωή είναι πολύτιμη ..

Επισης το ρελε διαφυγής δεν πάει χαμένο θα το τοποθετήσεις κανονικά στον πίνακα του κλιμακοστάσιο όταν θα εχει τελειώσει η οικοδομή .....

soulhealer
14-01-09, 22:05
για να κλείσουμε το θέμα όλα δούλεψαν κανονικά και τώρα έχω κανονικό ρεύμα στο κλιμακοστάσιο..
ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια στα πρώτα μου μου βήματα ως εγκαταστάτης

t-theo
21-03-14, 15:07
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

φιλικά spelectrons (http://www.hlektronika.gr/forum/member.php?u=33316) μήπως θα σου ήταν εύκολο να γράφεις με μικρά γράμματα γιατί τα κεφαλαία δυσκολεύουν τηνανάγνωση


"off topic αλλά πάντα φιλικά" !

lepouras
21-03-14, 23:43
Τάσο αν κοιτάμε και τις ημερομηνίες θα αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. μετά από 7 χρόνια μπορεί να διορθώθηκε(σε κάποιο άλλο φορουμ γιατί έχει να γράψει 5 χρόνια σχεδόν) πάντα φιλικά:wiink: