PDA

Επιστροφή στο Forum : Τροφοδοτικό...



manos_3
04-06-08, 23:12
Γεια σας.Επειδη εχω ενα μετασχηματιστη αχρησιμοποιητο, θα ηθελα να κατασκευασω ενα τροφοδοτικο (προτιμω να δινει ταση 0-30V και ρευμα οσο μπορει να δωσει ο μετασχηματιστης).Παρακατω σας παραθετω καποιες φωτογραφιες του μετασχηματιστη.Εχετε κατα νου κανενα σχεδιο τροφοδοτικου;
Σημειωση:ο μετασχηματιστης ειναι με μεσαια ληψη στα 12 V και απο οτι γραφει το κουτι που τον αγορασα βγαζει μεχρι 5A.Ευχαριστω.

http://i29.tinypic.com/28832s.jpg
http://i30.tinypic.com/fdf2wk.jpg
http://i31.tinypic.com/2z6bg4k.jpg
http://i25.tinypic.com/t7ljtc.jpg
http://i32.tinypic.com/2h4etfo.jpg

tasosmos
05-06-08, 00:06
Το απλουστερο και μαλλον το πιο αξιοπιστο που μπορεις να φτιαξεις ειναι κλασικα με lm338, εναλλακτικα αν θες και περιορισμο ρευματος θα προτεινα να φτιαξεις ενα με βαση το κυκλωμα του Γρηγορη (moutoulos) χρησιμοποιωντας 2x 2n3055 ως εξοδου και ενα μικροτερο για οδηγο.

Παντως μου φαινεται λιγο μικρος για 5Α (120VA) ο Μ/Σ, μηπως δινει 5Α με τα τυλιγματα παραλληλα δλδ στα 12V?

moutoulos
05-06-08, 00:50
Γεία Μανώλη, όπως είπε και ο Τάσος φτιάξε κάτι σε LM338Κ.
Ο μετασχηματιστής σε σειρά τα τυλίγματα (αν είναι 5Α) θα σου
δώσει 24VAC που μεταφράζονται σε 34VDC. Με το LM338Κθα
έχεις ένα ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό απο 1 - 30VDC 3Α. Και
λέω 3Α γιατί αν τραβήξεις 5Α θα έχεις απο 1 - 25VDC το πολύ.

manos_3
05-06-08, 08:48
Έχετε κανένα ετοιμο σχέδιο;

manos_3
05-06-08, 09:08
Λέτε αυτό εδώ http://www.hlektronika.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=986 το τροφοδοτικό;Θα ήθελα να προσθέσω και ένα ledaki στο σασί.Που θα το συνδέσω;Όταν λέτε τα τυλίγματα σε σειρά, τι εννοείται;Επείσης, επειδή έχω και ένα ηλεκτρολητικό στα 22mF 35V στο ράφι θα μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω αντί του C1(10mF 40V);Ευχαριστώ...

tasosmos
05-06-08, 12:31
Αν εννοεις λεντακι απλα για ενδειξη λειτουργιας μετα τον πυκνωτη φιλτρου και πριν το lm, εννοειται με αρκετα μεγαλη αντισταση σε σειρα, γυρω στα 2-3Κ πρεπει να θελει.

Αφου εχεις Μ/Σ 2x12 με μεσαια ληψη μπορεις ειτε να χρησιμοποιησεις τις 2 ακρες και να αγνοησεις το μεσαιο, οποτε παιρνεις 24V ac ή να να χρησιμοποιησεις τις 2 ακρες ενωμενες μαζι και το μεσαιο οποτε παιρνεις 12V ac με το διπλασιο ρευμα.

Κανε μια μετρηση με το πολυμετρο στον Μ/Σ να δεις τι ταση ac δινει, αν ειναι <=24V τοτε σε dc θα εχεις ~33V οποτε οριακα σε παιρνει να χρησιμοποιησεις τον πυκνωτη που εχεις.
Βεβαια ακομα και ετσι δεν ειναι ιδανικος για την περιπτωση γιατι ειναι υπερβολικα μεγαλος (θα τραβαει πολυ ρευμα κατα την εκκινηση) και επισης καλο ειναι να υπαρχει ενα περιθωριο τασης, θα προτεινα να αγορασεις εναν καινουργιο.

Τελος υπαρχει ενα μικρο λαθος στα υλικα, ο πυκνωτης των 10μF πρεπει να ειναι επισης τουλαχιστον 40V.

airport
05-06-08, 14:31
Καλησπέρα σε ολους μπορεις να φιαξεις με τον μετασ/τη που εχεις ενα τροφοδοτικο 0-30v και με ρυθμιση ρευματος 0-4Α μπορω να κατεβασω το κυκλωμα στο forum να το δεις ειναι εργαστηριακο τροφοδοτικο με ενα IC 723 και ενα FET το ρευμα μπορει να μεγαλωσει με μεγαλυτερο μετασ/τη και προσθετοντας FET
το αρχικο σχεδιο ειχε απλα τραντζιστορ εγω τα αλλαξα με FET δουλευει πολυ καλα χωρις προβληματα τα FET ειναι πολυ φθηνα 1,5 ευρω το ενα με δυο FET
μπορεις να παρεις 10Α απο το τροφοδοτικο η ρυθμιση ρευματος ειναι απαραιτητη.

tasosmos
05-06-08, 14:48
Αν μπορεις ανεβασε το με οτι πληροφοριες εχεις και τυπωμενο αν υπαρχει, παντα ειναι ευπροσδεκτο ενα καινουργιο σχεδιο για τροφοδοτικο και με fet δεν εχω δοκιμασει τπτ. :)

manos_3
05-06-08, 16:44
Μέτρησα τα δύο άκρα του μετασχηματιστή και έβγαλε 25,3V.Δηλαδή μπορώ να συνδέσω τα δύο άκρα του μετασχηματιστή στα αc άκρα της γέφυρας και να γειώσω το τρίο;Αν μπορείς βγάλε φίλε airport το κύκλωμα που λές...

tasosmos
05-06-08, 17:49
Δηλαδη θα βγαζει 34-35V σε dc, οποτε καλυτερα να αφησεις στο ραφι τον ηλεκτρολυτικο που εχεις.
Για να φτανεις 30V dc Θα συνδεσεις τα ακρα στην γεφυρα και το μεσαιο θα το μονωσεις, ουτε γειωση ουτε πουθενα αλλου.

QED
05-06-08, 18:21
Κρίνοντας μόνο και μόνο από το μέγεθος του μετασχηματιστή στις φωτογραφίες (όσο γίνεται αυτό),
πιστεύω πως ο μετασχηματιστής σου στα 24 V μπορεί να δώσει 2,5 Αmpere. (5/2)

airport
05-06-08, 19:28
Παιδια καλησπερα θα το κατεβασω το σχεδιο και πληροφοριες τωρα οσο για τυπωμενο ειναι αναλογα το κουτι που θα το φιαξεις οσο γαι το LM 338 θελει
μεγαλο ψυγειο και ανεμηστηρα για μολις 3Α το ειχα δοκιμασει για νηματα της λυχνιας ΚΤ88 το τροφοδοτικο που σας λεω ζεστενεται πολυ λιγο και για συνεχη
υψηλα ρευματα λογω των FET μικρες απωλειες μικρο ψυγειο χαμηλη θερμοκρασια υπαρχει δυνατοτητα μικρομετρικης ρυθμισης και στην ταση και
στο ρευμα πραγμα πολυ καλο.
Π.Χ να δοκιμασεις μια κατασκευη και να εχεις κανει καποιο λαθος με ενα τροφοδοτικο που δεν εχει ρυθμιση ρευματος οταν δεις καπνους θα ειναι αργα
θα εχουν καει ολα το τροφοδοτικο ειναι πολυ απλο και φθηνο ενα ιδιο τροφοδοτικο του εμποριου κανει ακρετα ευρω το εχω ψιαξει πολυ τα FET ειναι τα
IRFP 250 200V 33Α 0,072Ω και το IC ειναι το LM723.

Nemmesis
05-06-08, 19:58
Παιδια καλησπερα θα το κατεβασω το σχεδιο και πληροφοριες τωρα οσο για τυπωμενο ειναι αναλογα το κουτι που θα το φιαξεις οσο γαι το LM 338 θελει
μεγαλο ψυγειο και ανεμηστηρα για μολις 3Α το ειχα δοκιμασει για νηματα της λυχνιας ΚΤ88 το τροφοδοτικο που σας λεω ζεστενεται πολυ λιγο και για συνεχη
υψηλα ρευματα λογω των FET μικρες απωλειες μικρο ψυγειο χαμηλη θερμοκρασια υπαρχει δυνατοτητα μικρομετρικης ρυθμισης και στην ταση και
στο ρευμα πραγμα πολυ καλο.
Π.Χ να δοκιμασεις μια κατασκευη και να εχεις κανει καποιο λαθος με ενα τροφοδοτικο που δεν εχει ρυθμιση ρευματος οταν δεις καπνους θα ειναι αργα
θα εχουν καει ολα το τροφοδοτικο ειναι πολυ απλο και φθηνο ενα ιδιο τροφοδοτικο του εμποριου κανει ακρετα ευρω το εχω ψιαξει πολυ τα FET ειναι τα
IRFP 250 200V 33Α 0,072Ω και το IC ειναι το LM723.

με ενδιαφερει το τροφοδοτικο που λες μπορεις να δωσεις το σχηματικο?
tnks

airport
05-06-08, 22:49
Υλικά
F1 3A
R1,R2 0.1Ω 5W R3,R4 0.33Ω 5W R5 3.3K R6.R7 1K R9 470Ω R10 47Ω1W R11 1K R12 4.7K R13 820Ω

C2 10000mF/63V C3 0.47/ 100V C4 0.1/100V C5 470mF/63V C6 470mF/63V C7 C8 4.7mf/25V C9 470pF

D8 D9 Γέφυρα 25Α/100ν D1 Fast Διοδος 30Α 200ν

Τ1 Τ3 IRFP250 T2 NPN Τραντζιστορ π.χ TIP 3055 εγω ειχα ενα 2SC3281 και το εβαλα θα πρεπει να βιδωθει με τα FET στον ψυκτη.
εγω εχω βαλει την μοναδα απεικονισης για τροφοδοτικα (ελεκτορ 2/2008)

Αυτο ειναι το τροφοδοτικο δοκιμασμενο και κατι αλλο τα ποντασιομετρα P1 και P2 κανεις μικρομετρικη ρυθμιση.

airport
05-06-08, 23:00
Παιδια μια διορθωση ο πυκνωτης C9 470pF παει στο ποδαρακι Νο 4 και οχι 14 απο 13 στο 4 συγνωμη δεν υπαρχουν λαθη το κοιταξα παλι.

tasosmos
05-06-08, 23:12
Πολυ ενδιαφερον φαινεται...
Μερικες ερωτησεις:
Κατεβαινει μεχρι το 0 σε ρυθμιση ρευματος και τασης?
Δεν ειναι λιγο οριακα με μονο 2 τρανζιστορ εξοδου για 0-30V/ 10Α ? Τα fet ειναι μεχρι 180w το καθενα απ'οτι ειδα.
Επισης για οδηγος μπορει να μπει κανα bdw93c που εχω μερικα χυμα?

Ψηνομαι να το δοκιμασω το σ/κ γιατι το παρον κυκλωμα που εχω στο τροφοδοτικο πασχει...
Αν εχεις και κανα τυπωμενο ετοιμο κανε ενα κοπο και ανεβασε το.

Επισης μιας που το ανεφερες και εκεινο το κυκλωματακι απο το ελεκτορ φαινεται ενδιαφερον και δεν το εχω αυτο το τευχος, αν μπορεις...... :)

ΥΓ προς admin/mods: μηπως να κοπει το θεμα στα 2 για να μην βγαινουμε τελειως εκτος? :oops:

airport
06-06-08, 07:59
Ναι και το ρευμα και η ταση απο 0-10Α 0-30ν μπορεις να βαλεις οτι τραντζιστορ εχεις αρκει να ειναι NPN και ισχυος τωρα οσο για τα FET δεν εχουν κανενα
προβλημα οσο για το LM 723 ειναι οτι καλυτερο εχει κατασκευαστει με στρατιωτικες προδιαγραφες για το τυπωμενο θα το ανεβασω απλα περιμενω ενα
καινουργιο κουτι της BOPLA και θα εχω και φωτογραφιες παντος ειναι ενα τροφοδοτικο που αξιζει πολλα και δεν χαλας πολλα χρηματα ολα τα υλικα
δεν εχουν πανω απο 30 ευρω και πολλα μπορει να τα εχεις ο μετασχ/της ειναι στην κριση σου μπορεις να βαλεις 24ν 10Α 24ν 5Α αναλογα το ρευμα που
θελεις 0-5Α 0-10Α τα 24ν ειναι στανταρ.

tasosmos
06-06-08, 12:22
Βασικα Μ/Σ εχω ηδη εναν 2x13,8V/300VA, δλδ 27,5V AC.
Σε dc βγαινει ~37V οποτε δεν υπαρχει προβλημα με το lm ( τον εχω ηδη σε τροφοδοτικο με το 723 αλλα ειναι παλιας και οχι τοσο αξιοπιστης σχεδιασης) αλλα μιας που δεν εχω ασχοληθει καθολου με fet δεν ξερω αν πρεπει να γινουν καποιες μετατροπες στο παρον κυκλωμα.

airport
06-06-08, 13:35
Ναι μπορεις να το φιαξεις με τον μετασχ/στη που εχεις απλα θα πρεπει να οδηγησεις τα FET απο το LM723 χωρις το Τ1 γιατι η ταση θα ανεβει πολυ ισως
35ν αν σου κανει αστο ετσι.
Αν παλι δεν θες ετσι θα ανεβασω το κυκλωμα χωρις το Τ1 ειναι ακομη ποιο απλο.