PDA

Επιστροφή στο Forum : Μ/Σ καίει ασφάλεια χωρίς φορτίο



tzitzikas
17-10-09, 11:03
Δοκιμάσαμε τον Μ/Σ που παραγγείλαμε για ενα λινεαρ που θα φτιαξουμε.
ο Μ/Σ ειναι 230βολτ πρωτευον και δευτερευον 50/60/70/80/90 βολτ / 25Α.
Συνδεσαμε με το πρωτευον μια ασφαλεια 2Α. μολισ τον συνδεσαμε στην πριζα χωρις φορτιο η ασφαλεια γυαλινη θρυματιστικε . αυτο θα επρεπε να συμβαινει? παντως μετα μετρησαμε τις τασεις στο δευτερευον χωρις ασφαλεια στο πρωτευον και ηταν γενικα κοντα στις παραπανω.

Zener_
17-10-09, 11:30
Περίεργο. Αν χρησιμοποιήσεις μια λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια ή μια ασφάλεια βραδείας τήξης θα στο κάνει;

lunatic
17-10-09, 11:42
Σε τέτοιους μεγάλους Μ/Σ επιβάλεται ασφάλεια βραδείας τήξεως. Την απλή στην καιει ακόμη και χωρίς φορτίο.

Μια φορά είχα πάει στο Γιατρά που μου είχε τυλίξει έναν τοδοειδή 300VA και του έλεγα για το ίδιο πρόβλημα. Και μου τον βάζει εκείνη τη στιγμή στην πρίζα με ενα αναλογικό αμπερόμετρο (χωρίς φορτίο στο δευτερέυον, ολα στον αέρα) και το όργανο πήγαινε μέχρι 5Α κατα την εκκίνηση (στο πρωτεύον θα είχες κανονικά ~1,6).

Άρα αφάλεια βραδείας τήξεως ΜΟΝΟ.

lazarost
17-10-09, 12:45
Ποσα βατ ειναι ο Μ/Τ σε συνολο και εβαλες μονο 2 Α ασφαλεια βρε τρελοκομειο.
Εδω εμενα για 300Βατ και θελει 3Α ασφαλεια και εσυ με αυτο το θηριο εβαλες μονο 2?

triantag
17-10-09, 12:53
ο μ/σ ειναι 22 κιλα τερας 3 kVA αντοχη. και οταν τον δοκιμασα στο σπιτι χωρις ασφαλεια, 1 στις 10 εριχνε την ασφαλεια του σπιτιου!(την τοπικη οχι την κεντρικη,η οποια ειδα data ανοιγει απο 5 aber ) παντα χορις φορτιο. θα ανεβασω και φοτο αργοτερα

tzitzikas
17-10-09, 13:19
ο μ/σ ειναι 22 κιλα τερας 3 kVA αντοχη. και οταν τον δοκιμασα στο σπιτι χωρις ασφαλεια, 1 στις 10 εριχνε την ασφαλεια του σπιτιου!(την τοπικη οχι την κεντρικη,η οποια ειδα data ανοιγει απο 5 aber ) παντα χορις φορτιο. θα ανεβασω και φοτο αργοτερα

Γιωργο μετρα λιγο την αντισταση του πρωτευοντος , και κανε την πραξη Ι=230/(αντίσταση πρωτευοντος) να δεις ποσα Α τραβαει χωρις φορτίο??

Εχεις βαλει αυτόματο διακόπτη στα 230 στο σπιτακι του πομπου?ωστε να ριχνει αυτο αν ειναι και οχι στο υπογειο κατω , γιατι μετα αντε να δωσεις παλι ταση αν πεσει απο κει. στο πινακα που παιρνει ρευμα ο πομπος δεν υπαρχουν αυτοματοι. παλια ειχε καει ο πινακας και ο ηλεκτρολογος που το εφτιαξε τα ξηλωσε ολα και τα συνδεσε απευθειας

ReFas
17-10-09, 13:46
Σε μεγάλους μετασχηματιστές ακόμα και χωρίς φορίο το δευτερεύων όταν το συνδέεις με το ρεύμα τραβάει ένα μεγάλο φορτίο στην αρχή.
Το μεγαλύτερο ρεύμα το τραβάει αν το ημίτονο είναι στο 0 και το μικρότερο αν είναι σε κορυφή, είναι θέμα τύχης δηλαδή πότε κλείνεις το διακόπτη.

Μια απλή λύση είναι να βάλεις αντίσταση (100Ω βαττικη πχ) στο πρωτεύων που μετά απο λίγα δευτερόλεπτα θα βραχυκυκλώνει με ένα ρελέ.

tzitzikas
17-10-09, 14:27
Σε μεγάλους μετασχηματιστές ακόμα και χωρίς φορίο το δευτερεύων όταν το συνδέεις με το ρεύμα τραβάει ένα μεγάλο φορτίο στην αρχή.
Το μεγαλύτερο ρεύμα το τραβάει αν το ημίτονο είναι στο 0 και το μικρότερο αν είναι σε κορυφή, είναι θέμα τύχης δηλαδή πότε κλείνεις το διακόπτη.

Μια απλή λύση είναι να βάλεις αντίσταση (100Ω βαττικη πχ) στο πρωτεύων που μετά απο λίγα δευτερόλεπτα θα βραχυκυκλώνει με ένα ρελέ.
σωστος ο refas . μπορεις να βαλεις και μεγαλυτερη αντισταση και να την βραχυκυκλωνεις με διακοπτη παράλληλο με αυτές. κατι τετοιο εχουμε κανει στην 813

αρα Γιωργο ασφαλεια βραδυας τηξεως και το παραπανω κολπο με την αντισταση. σημειωσε τα. βαλε φωτο γιωργο τον Μ/Σ.

Thanos10
17-10-09, 16:14
Βαλε ενα θερμιστορ αρνητικου συντελεστη και θα εισαι οκ, οταν περνουν 220ν παρουσιαζει μια αντισταση γυρω στα 40Ω και μετα απο δευτερολεπτα πεφτει στο 1Ω πριπου ετσι δεν καις τις ασφαλειες του πινακα, και να υποθεσω οτι ειναι τοροειδης.

triantag
17-10-09, 17:54
Γιωργο μετρα λιγο την αντισταση του πρωτευοντος , και κανε την πραξη Ι=230/(αντίσταση πρωτευοντος) να δεις ποσα Α τραβαει χωρις φορτίο??

Εχεις βαλει αυτόματο διακόπτη στα 230 στο σπιτακι του πομπου?ωστε να ριχνει αυτο αν ειναι και οχι στο υπογειο κατω , γιατι μετα αντε να δωσεις παλι ταση αν πεσει απο κει. στο πινακα που παιρνει ρευμα ο πομπος δεν υπαρχουν αυτοματοι. παλια ειχε καει ο πινακας και ο ηλεκτρολογος που το εφτιαξε τα ξηλωσε ολα και τα συνδεσε απευθειας


αντισταση πρωτευοντος το πολυμετρο δειχνει 0 Ω. βασικα δειχνει 7Ω αλλα τοσο δειχνει κι αν βραχυκυκλωσω τους ακροδεκτες του πολυμετρου...

το σπιτακι του πομπου δεν εχει κανενα αυτοματο 230 διακοπτη,στο σπιτι μου στο δωματιο μου το δοκιμασα.....

ουριστε κι οι φοτοz!( στη φοτο με τους 3, ο πανω πανω ειναι 15V 2A και ο μεσαιος 24V 5A)

50,60,70,80,90 V - 230 V ---> 3kWatt (VA δλδ) βαρους 22kg:

tzitzikas
17-10-09, 18:00
πολυ κτηνος ο μ/σ. το μονο που δε μου αρεσε ειναι που βγαινουν χυμα οι ληψεις και οχι πανω στον μ/σ. τεσπα, θα συνδεθουν πανω στις ληψεις μεγαλες κλεμες.
στο σπιτακι του πομπου πρεπει να μπει οπωσδηποτε αυτόματος, στην εισοδο των 230 πριν απο ολες τις καταναλωσεις. ενας 10Α πιστευω ειναι οκ. πουλανε κατι μικρα πλαστικα πινακακια σε ηλεκτρολογικα ειδη, που κουμπωνει πανω στη ραγα τους. γιατι αν πεσει ο διακοπτης απο το υπογειο μπορει να κανεις και μερες να εχεις ρευμα, μεχρι να βρεις τον ηλεκτρολόγο κτλ.

υ.γ η συγκριση με τους αλλους μ/σ μου αρεσε.:thumbup1:

θα σπασει το γραφειο....

triantag
17-10-09, 19:27
μου το πε ο ανθρωπος οτι θα βγαινουν χημα τα καλωδια.και του λεω την ταση να μετασχηματιζει σωστα και δε πα να ναι και κουβαρι!... θα το σενιαρουμε εμεις,αφου θα μπει και σε κουτι.

υγ. η καθε ληψη τασης εξοδου αν προσεξεις ειναι 2 χοντρα καλοδια ενωμενα και περασμενα σ αυτο το ασπρο μονοτικο. μηλαμε για πολυ χαλκο

tzitzikas
17-10-09, 19:44
Καλα θα βρουμε λυση . το πολυ πολυ σε καθε ληψη να κολησουυμε ενα κομματι δυμισαρι πολυκλωνο ωστε να βιδωσει καλα στην κλεμα. γιατι αυτο οπως ειναι ειναι δυσκολο να κατσει καλα μεσα σε κλεμα. θα κολυμπαει και θα κανει σπινθιρισμους.

Zener_
18-10-09, 11:39
Νομίζω πως έχετε κάνει ένα λάθος. Τα A δεν βγαίνουν από το 230/Ωμικη αντίσταση πρωτεύοντος διότι τότε θα ήταν βραχυκύκλωμα.

Όπως και στην περίπτωση ας πούμε των ballast, η επαγωγική αντίσταση XL=iωL είναι αυτή που μετράει. Στην εκκίνηση βέβαια τραβάει αρκετό ρεύμα μέχρι να ισορροπήσουν τα μαγνητικά πεδία.

KOKAR
18-10-09, 22:04
Βαλε ενα θερμιστορ αρνητικου συντελεστη και θα εισαι οκ, οταν περνουν 220ν παρουσιαζει μια αντισταση γυρω στα 40Ω και μετα απο δευτερολεπτα πεφτει στο 1Ω πριπου ετσι δεν καις τις ασφαλειες του πινακα, και να υποθεσω οτι ειναι τοροειδης.

Θάνο μάλλον σου ξέφυγε το οτι ο Μ/Τ είναι 3KVA !
και το θερμιστορ θα αποδημήσει σε τόπο χλοερό !

JIM_6146B
18-10-09, 22:46
tzitzikas βρήκα αυτό και πρέπει να είναι καλό http://www.trafco.co.yu/softstart-en.php

με δοκιμές θα δουλέψει ....

ReFas
19-10-09, 16:53
Υπάρχουν θερμίστορ φτιαγμένα για αυτό το σκοπό και αντέχουν σε ρεύμα και ενέργεια.
Αυτά που ξέρω είναι της ametherm (http://www.ametherm.com/inrush-current/welcome2.htm) και μερικά είναι πραγματικά μεγάλα σε μέγεθος σαν κεραμικούς πυκνωτές μερικών ΚV.

Δεν ξέρω που μπορεί να βρείς εδώ Ελλάδα και έτσι δεν μπορώ να προτείνω κάποιο.
Αν βρείς όμως είναι καλή λύση με ενα μειονέκτημα, οτι αν κλείσεις τη τάση και πας να ανοίξεις σε λίγα δευτερόλεπτα, τότε το θερμίστορ μιας και δεν έχει κρυώσει ακόμα θα είναι σαν να μην υπάρχει.