PDA

Επιστροφή στο Forum : Προβλημα με led display βολτομετρο



weather1967
14-11-09, 21:54
Eφτιαξα βαση σχεδιου,απο το παρακατω site αυτο το βολτομετρο με led display

http://www.electronics-lab.com/projects/test/014/index.html

Εκανα ενα συμετρικο τροφοδοτικο με το 7805 - 7905 και 2 αντιστασεις 1 K που (γειωνονται)

Το προβλημα ειναι οτι οταν βραχυκυκλωνω τους ακροδεκτες εισοδου τασης για να το καλιμπραρο στο μηδεν ολα οκ ,οταν ομως τους ξεβραχυκυκλωνω αυτο σταδιακα ανεβαινει πανω απο το μηδεν.
Και αφετερου μετραει αλλα νταλλων του εχω βαλει αντισταση 1,2 K 1 % ανοχη για να μετραω απο μηδεν μεχρι 20 volt
Του δινω 12 volt και διχνει 3 volt του δινω 9 βολτ και διχνει 6 βολτ ,δηλαδη τα δειχνη αναστροφα καταλαβαινει τις διαφορες της τασης αλλα της διχνει απο την αναποδη ,δηλαδη οσο ανεβαζω ταση αυτο διχνει οτι πεφτει και οταν μειωνω την ταση διχνει οτι ανεβαινει .
Δεν μπορω να καταλαβω τι παιζει ,η καποια γκαφα θα εχω κανει εγω ,η το σχεδιο δεν δουλευει .
Στα υλικα βλεπω γραφει

C2, C6, C7 = 100nF

Στο σχεδιο ομως δεν βλεπω πουθενα τον C6 - C7

Αν το εχει φτιαξει καποιος θα με υποχρεωνε να μου πει αν δουλευει σωστα η οχι ,η που να κοιταξω για σφαλμα δικο μου

Ευχαριστω εκ των προτερων

weather1967
14-11-09, 22:25
Παρατηρω και ενα αλλο σχεδιο και βλεπω κατι αλλαγες στο τμημα της εισερχομενης προς μετρησης τασεις ,δηλαδη στα πιν του ολοκληρωμενου 21-30-31 ,μηπως εκει ειναι το σφαλμα του σχεδιου smart κιτ ?

http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php

Thanos10
14-11-09, 22:34
Δημητρη το πιν 30 ειναι το - που θα πρεπει να παει στο 0 του τροφοδοτικου γιαυτο δεν μετραει σωστα εχεις συμετρικη τροφοδοσια οποτε το - του βολτομετρου ειναι το 0.

nikknikk4
14-11-09, 22:40
Χωρίς να έχεις καμία υποχρέωση
C6 - C7
Από ότι ι είδα είνα αποζευκτικοί τροφοδοσίας των -5 v +5v

Πόδι 3 και γη
Πόδι 26 και γη
Στην τοποθέτηση υλικων θα το δεις

και για αυτό που λέει ο Θάνος

http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0118/0900766b801185ff.pdf (http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0118/0900766b801185ff.pdf)

weather1967
14-11-09, 22:44
Δημητρη το πιν 30 ειναι το - που θα πρεπει να παει στο 0 του τροφοδοτικου γιαυτο δεν μετραει σωστα εχεις συμετρικη τροφοδοσια οποτε το - του βολτομετρου ειναι το 0.

Εκει κατα πασα πιθανοτητα εστιασα και εγω το λαθος του σχεδιου Θανο ,αρα το πιν 21 πρεπει να ενωθει με το πιν 30 λογικα

Thanos10
14-11-09, 22:46
Δημητρη αν το εχεις μπροστα σου δοκιμασε και να ρυθμισεις και το τριμμερ.

weather1967
14-11-09, 23:16
Δημητρη το πιν 30 ειναι το - που θα πρεπει να παει στο 0 του τροφοδοτικου γιαυτο δεν μετραει σωστα εχεις συμετρικη τροφοδοσια οποτε το - του βολτομετρου ειναι το 0.

To δοκιμασα Θανο,ενωσα το πιν 21 με το 30 αλλα τιποτα χειροτερα απο πριν ,ουτε καν μηδενιζε οταν γυριζα το τριμερ.

nikknikk4
15-11-09, 00:23
Από ότι βλέπω τροφοδοτείτε από ανεξάρτητο συμμετρικό τροφοδοτικό
και μετρά την τάση έχοντας είσοδο ποδι 30, 31

εσύ το βάζεις να μετρά την τάση που τροφοδοτείτε ?

επίσης βλέπω ότι η γη δεν είναι κοινή

χωρίς τάση στην είσοδο ρυθμίζεις το τριμερ να δείξει μηδέν


τροφοδοτησέτο με τη συμμετρική τάση και κάνε zero με το τριμερ χωρίς τάση στην είσοδο και μετά μέτρα μια μπαταριούλα και πες μας

weather1967
15-11-09, 00:41
Παντος και στο pdf που εδωσε ο Νικος ,δεν βλεπω να ενωνεται το pin 30-21

http://docs-europe.electrocomponents.com/webdocs/0118/0900766b801185ff.pdf

Eνα αλλο σημειο βλεπω που διαφερει απο το κυκλωμα της smart με το pdf

το σημειο pin 30-32-35 ειναι ενωμενα.Ενω το pin 30 στο σχεδιο της smart παει μονο στον αρνητικο ακροδεκτη προς μετρηση ,μηπως ειναι τυπογραφικο λαθος της smart και απλα δεν εχει βαλει μια κουκιδα ?

http://www.electronics-lab.com/projects/test/014/schematic.gif

weather1967
15-11-09, 00:49
Oχι βρε συ με μπαταρια κανω τεστ προς μετρηση, και με τροφοδοτικο εξωτερικο,απλα αυριο θα βαλω τους 2 αποζευκτικους πυκνωτες ,που δεν νομιζω να παιζουν ρολο ,πανω στο προβλημα.
Και απλα θα ενωσω τα pin 30-32-35 που ειδα απο το pdf που δεν τα εχει ολα ενωμενα η smart
Φυσικα χωρις ταση τα ρυθμιζω, και μαλιστα το σχεδιο λεει να ειναι βραχυκυκλωμενοι οι ακροδεκτες προς μετρηση οταν γινετε το καλιμπραρισμα,να δειξη μηδεν


Από ότι βλέπω τροφοδοτείτε από ανεξάρτητο συμμετρικό τροφοδοτικό
και μετρά την τάση έχοντας είσοδο ποδι 30, 31

εσύ το βάζεις να μετρά την τάση που τροφοδοτείτε ?

επίσης βλέπω ότι η γη δεν είναι κοινή

χωρίς τάση στην είσοδο ρυθμίζεις το τριμερ να δείξει μηδέν


τροφοδοτησέτο με τη συμμετρική τάση και κάνε zero με το τριμερ χωρίς τάση στην είσοδο και μετά μέτρα μια μπαταριούλα και πες μας

Thanos10
15-11-09, 01:01
Δημητρη κανε εναν ελεγχο στο κυκλωμα.

tasosmos
15-11-09, 01:10
Δημητρη το εχω φτιαξει εγω και δουλευε, βεβαια η ακριβεια δεν ηταν και απολυτη αλλα σιγουρα οχι τετοια συμπεριφορα που περιγραφεις.

Απ'οτι θυμαμαι το σχεδιαγραμμα ειχε καποιο λαθος, το τυπωμενο που εχει ειναι σιγουρα σωστο. Δυστυχως δεν θυμαμαι λεπτομερειες αλλα υπαρχουν και μερικες συζητησεις στην σελιδα τους σχετικα με την κατασκευη που αναλυουν τα λαθη.

weather1967
15-11-09, 08:34
Τελικά το σχεδιο εχει ενα λαθος το pin 32 συνδεεται με το pin 30 ,στο σχεδιο δεν εχει κουκιδα συνδεσης ομως,αλλα ειδα την συνδεση στο σχηματικο του pcb της smart ,εκει με παιδεψε,αλλα την βρηκα την ακρη .
Ενα αλλο τωρα μου δειχνη ενδειξη 0.03 volt για τα 3 volt και 0.12 για τα 12 volt του εχω αντισταση R3 1,2 Κ 1% που λεει απο 0 -20 volt ,δεν βλεπω να εχει δεκαδικα δηλαδη απο το 0.03 παει στο 0.04 οταν ανεβαζω ταση 1 volt,γιατι τα δειχνη ετσι ? μηπως πρεπει να βαλω αλλη αντισταση R3?

Eυχαριστω και sorry,αλλα πρωτη φορα καταπιανομαι με τετοιες κατασκευες και μαλιστα σε διατρητη πλακετα,που το καλωδιομάνι παει συννεφο :blushing:

JIM_6146B
15-11-09, 08:59
Ενα αλλο τωρα μου δειχνη ενδειξη 0.03 volt για τα 3 volt και 0.12 για τα 12 volt του εχω αντισταση R3 1,2 Κ 1% που λεει απο 0 -20 volt ,δεν βλεπω να εχει δεκαδικα δηλαδη απο το 0.03 παει στο 0.04 οταν ανεβαζω ταση 1 volt,γιατι τα δειχνη ετσι ? μηπως πρεπει να βαλω αλλη αντισταση R3?

Eυχαριστω και sorry,αλλα πρωτη φορα καταπιανομαι με τετοιες κατασκευες και μαλιστα σε διατρητη πλακετα,που το καλωδιομάνι παει συννεφο :blushing:


Καλημέρα

Εγώ έχω φτιάξει αυτό http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php


Είναι ακριβέστατο και με έλεγχο απο ψηφιακό πολύμετρο απο 0 έως 30 V
ετσι όπως είναι μετράει απο 000,0 V έως 199,9 V με πρόσημο + ή - .

Η διαφορά είναι ότι έχω το τριμερ 10κ --> 2.2 Κ και την 15Κ πριν το τριμερ ---> 8.2 Κ . και για display εχω τα ΜΑΝ 6960 .

το πιν 30 (-) είσοδος πρέπει να είναι γειωμένο γιατί ανεβοκατεβαίνει η ένδειξη .

Το ρύθμισα : βάζω μια γνωστή τάση στην είσοδο 12V και γυρίζω το τρίμερ μέχρι να δείς την τάση στα display .

αν βάλω τάση 12 volt με το τριμερ ρυθμίζω απο 9V περίπου έως 15V.

weather1967
15-11-09, 09:10
Καλημερα jim
Βλεπω το δικο σου σχεδιο εχει καποιες παραλλαγες,και λεει οτι για αλλαγη μετρησεις αλλαζει την R4 απο 1 M σε 100 Κ ,της smart λεει για την αλλαγη αυτη ,αλλαγη της R3 που στο δικο σου σχεδιο που εκανες δεν βλεπω να υπαρχει ,φυσικο μεν επειδη ειναι αλλο σχεδιο.

Display εχω kingbright SA 52-11 ,εχουν την ιδια συνδεσμολογια με τα man 6960 που λεει το σχεδιο

JIM_6146B
15-11-09, 09:30
Καλημερα jim
Βλεπω το δικο σου σχεδιο εχει καποιες παραλλαγες,και λεει οτι για αλλαγη μετρησεις αλλαζει την R4 απο 1 M σε 100 Κ ,της smart λεει για την αλλαγη αυτη ,αλλαγη της R3 που στο δικο σου σχεδιο που εκανες δεν βλεπω να υπαρχει ,φυσικο μεν επειδη ειναι αλλο σχεδιο.

Display εχω kingbright SA 52-11 ,εχουν την ιδια συνδεσμολογια με τα man 6960 που λεει το σχεδιο


μετράει απο 000,0 Volt - 199,9 Volt κάντο να μετράς σωστά την τάση και μετά παίξε με τα δεκαδικά και με άλλες υποδιαιρέσεις μέτρησης

Εγώ έχω 1ΜΩ ( δικιά σου R4 ) για είσοδο και μετά 10Κ ( δικιά σου R3) που γειώνεται μέσο του πιν 30

επίσης το Δεκαδικό βάλτο στο DISPALY 3 ποδαράκι 5 για να έχει 000.0 μετά που θα βάλεις σκάλες μέτρησης θα αλάζεις ταυτόχρονα και το δεκαδικό με τον πολυστροφικό διακόπτη

Σε γενικές γραμμές τα σχέδια είναι ίδια .

weather1967
15-11-09, 17:40
Tελικα δουλεψε ρολόι ,απλα ενωσα το pin 30 -pin 32 του ολοκληρωμενου ,και αλλαξα αντισταση R3 12 Κ στο 1 % ανοχή για μετρηση 0-200 volt

http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?p=333194#post333194

babisko
15-11-09, 18:03
Tελικα δουλεψε ρολόι ,απλα ενωσα το pin 30 -pin 32 του ολοκληρωμενου ,και αλλαξα αντισταση R3 12 Κ στο 1 % ανοχή για μετρηση 0-200 volt

http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?p=333194#post333194


:ok:

Σωστός Δημήτρη, δυστυχώς δεν πρόλαβα να απαντήσω λόγω υποχρεώσεων, συγγνώμη.

weather1967
15-11-09, 18:10
:ok:

Σωστός Δημήτρη, δυστυχώς δεν πρόλαβα να απαντήσω λόγω υποχρεώσεων, συγγνώμη.

Δεν πειραζει Μπαμπη,τελικα απλο ηταν το λαθος του σχεδιου,κοιταζοντας και το pcb της smart φαινοταν οτι το pin 31 ενωνεται με το pin 32, και επισης το ιδιο φαινοταν στο data sheed του ICL 7107

El_Kei
01-12-09, 15:43
Ερώτηση..
Αφού το + πάει στο 7805 και το - στο 7905 τη γείωση από που θα την πάρω??
Μπεδέυτηκα..

tasosmos
01-12-09, 21:05
Το κυκλωμα προυποθετει συμμετρικη τροφοδοσια, δλδ μετασχηματιστη με μεσαια ληψη που ειναι και η γειωση σου.
Εναλλακτικα μπορεις να συνδεσεις το - επισης στην γειωση αλλα καποιο προβλημα προκυπτει μετα, δεν θυμαμαι τι ακριβως.

Μια ευκολη λυση αν δεν εχεις μ/σ με μεσαια ληψη ειναι να χρησιμοποιησεις ενα inverter οπως πχ το icl7660 για να παρεις τα -5.

weather1967
01-12-09, 21:41
Ερώτηση..
Αφού το + πάει στο 7805 και το - στο 7905 τη γείωση από που θα την πάρω??
Μπεδέυτηκα..

Φιλε Τασο δεν χρειαζεται μετασχηματιστη με μεσαια ληψη ,εγω με απλο μετασχηματιστη το εκανα 12 volt ,μετα μια γεφυρα ανορθωσης με 4 διοδακια ,1 ηλεκτρολυτικο εξομαλυνσης,και μετα το σχεδιο με τα regulator και τις αντιστασεις.
Αυτο που λες γειωση φιλε Λάζαρε θα το παρεις απο τα μεσαια ποδαρακια των regulator και στο σημειο που ενωνονται οι αντιστασεις .Βαλε μια κλεμα πλακετας και ονομασε τα + 0 - (οπου μηδεν η γειωση).
Και το 0 την γειωση δηλαδη θα την βαλεις στο 21 pin του ολοκληρωμενου ICL 7107

Kοιταξε αν θελεις εδώ :

http://users.otenet.gr/~meteo/project_led-display-digital-voltmeter.html

tasosmos
01-12-09, 22:14
Εχεις δικιο, δεν ειναι απαραιτητο αλλα εχεις καλυτερη σταθεροποιηση απ'οτι αν στηριχτεις σε διαιρετη τασης.
Προσωπικα προτιμω την λυση με το 7660 παντως για αυτη την περιπτωση αν δεν εχω μεσαια ληψη.

El_Kei
02-12-09, 19:11
Συνάφελφε Δημήτρη, είδα στη σελίδα σου πως ο Μ/Σ που έχεις βάλει είναι απλός, γιαυτό μπερδεύτηκα..
Όπως και στη σελίδα με το κύκλωμα δείχνει πως το + πάει στο 7805 το - στο 7905 και τα δύο όπως και η μεσαία λήψη από το διαιρέτη τάσης στη γείωση..
οπότε + / - / γείωση..
Αν λειτουργήσει το εν λόγο κύκλωμα με μπαταρία..!?
Τεσπά..

Το έφτιαξα το κύκλωμα κι έβαλα το -5 στο 0 του τροφοδοτικού και δούλεψε καλά και χωρίς κάτι ιδιέταιρο στη ρύθμηση..

Θα κοιτάξω μήπως η Maxim το δίνει ως sample αλλιώς θα κοιτάξω να το βρω σε κανα μαγαζί..

Κάτι άλλο..
Μπορεί το κύκλωμα να μετράει την πηγή του?

tasosmos
02-12-09, 19:27
Απ'οσο θυμαμαι πρεπει να ειναι οπωσδηποτε ανεξαρτητη η τροφοδοσια.

Υπ'οψιν παντως οτι ΔΕΝ ειναι καταλληλο κυκλωμα για τροφοδοσια απο μπαταρια, λογω των led display τραβαει σχετικα μεγαλο ρευμα για τετοια κατασκευη, 150-200mA. Θα στην αδειαζει πολυ γρηγορα ακομα κι αλκαλικη να βαλεις.

Αν θελεις χρηση μπαταριας τοτε πρεπει να πας σε 7106 που παιρνει οθονη lcd 3½ ψηφιων και εχει πολυ μικροτερη καταναλωση.

Αν δεν σε ενδιαφερει να πειραματιστεις με μια δικη σου κατασκευη και απλα θες κατι να παιζει μαλλον σε συμφερει καλυτερα να παρεις ενα ετοιμο βολτομετρο με lcd, κυκλοφορουν κατι κινεζικα με 6-7€ που ειναι μια χαρα.

El_Kei
02-12-09, 19:42
Τάσο, πίστεψέ με, τόσο θα πάει περίπου και σε μένα το μαλλί..

Μία οθόνη 3 1/2 σε τι τιμή τη βρίσκουμε περίπου?

tasosmos
02-12-09, 20:00
Βασικα ερχεται πιο φτηνα το ετοιμο οπως και να το κανεις. Η lcd 3½ νομιζω εχει γυρω στα 3-4€ (τα ετοιμα εχουν lcd) ενω μια 4αδα 7-seg led displays γυρω στα 2,5€.
Εκτος αυτου γλυτωνεις κοπο και μπολικο χρονο.

Κατσε σχεδιασε πλακετα ή τροποποιησε καποια, μετα να φτιαξεις την πλακετα (εχει και μπολικο τρυπημα που το βαριεμαι), να βρεις εξαρτηματα, να κανεις κολλησεις και αν τυχον δεν δουλευει καλα ψαξε να βρεις τι φταιει...

Ενω το ετοιμο το βαζεις πανω και παιζει, εχει και ωραια προσοψη δικια του και πιανει και λιγοτερο χωρο.

Φυσικα αν εχεις χρονο να ασχοληθεις ειναι καλο σαν project, αλλιως δεν αξιζει.

weather1967
02-12-09, 20:31
Φιλε Λαζαρε ,οπως σου προανεφερε και ο Τασος ειναι τα πραγματα ,με μπαταρια τραβανε αρκετο ρευμα τα led displays και δεν ειναι συμφερουσα προταση,και θελει ανεξαρτητη τροφοδοσια.

Αν το καλοσκεφτουμε παντος οτι τα ετοιμα ειναι ολα πιο φτηνα,δεν θα επρεπε κανεις να πιανει πια κολλητηρη στα χερια του και να κανει το οτιδηποτε,και να παιρνουμε τα Κινεζικα για πιο φτηνα ,ειναι ο τροπος σκεψης του καθενος απο εμας που κανει μια κατασκευη ,για ποιον λογο την κανει,για μερακη ? ετσι για να ακονιζεται το μυαλο του? για να περναει την ωρα του ? .
Αν ειναι κατι απο τα παραπανω καλως την κανει ,αν οχι,και απλα ψαχνει για κατι ευκολο και φτηνο παει στην ετοιμη λυση (συνήθως Κινέζικη λυση).
Παντος το κυκλωμα δουλευει κανονικοτατα,ειχε ενα λαθος αλλα τους το επισήμανα και το διορθωσαν.

Τι να πω και εγω βρε φιλε Τασο που την εκανα ολη βελονιά-βελονιά :lool:,σε διάτρητη κιολας.

tasosmos
02-12-09, 20:55
χεχε, χαρα στο κουραγιο σου... εγω ποτε δεν τις συμπαθησα τις διατρητες, ελαχιστες φορες ειχα χρησιμοποιησει πριν χρονια.

Εκτος οτι ειναι παντελως ακαταλληλες για πολυπλοκα ή ευαισθητα κυκλωματα στα καταστηματα δεν κυκλοφορουν εποξικες συνηθως αλλα μονο οι αλλες οι καφε που σκυλοβρωμανε, με επιανε πονοκεφαλος απο την μυρωδια...

weather1967
02-12-09, 21:11
+10000 Tάσο για την μυρωδια,τις αγοραζω 2-2 να τις εχω και τις αφηνω σε αεριζομενη αποθηκη για να φυγει η όμορφη ευωδία,ειδάλως δεν ειναι αμεσως να την δουλεψεις ,θα βρωμισει ο χώρος. :lool:

El_Kei
02-12-09, 23:34
Εκτος αυτου γλυτωνεις κοπο και μπολικο χρονο.

Κατσε σχεδιασε πλακετα ή τροποποιησε καποια, μετα να φτιαξεις την πλακετα (εχει και μπολικο τρυπημα που το βαριεμαι), να βρεις εξαρτηματα, να κανεις κολλησεις και αν τυχον δεν δουλευει καλα ψαξε να βρεις τι φταιει...

Ενω το ετοιμο το βαζεις πανω και παιζει, εχει και ωραια προσοψη δικια του και πιανει και λιγοτερο χωρο.

Φυσικα αν εχεις χρονο να ασχοληθεις ειναι καλο σαν project, αλλιως δεν αξιζει.

Αυτόν τον καιρό έχω χρόνο, οπότε απ'το να κάθομαι και να "ρεμπελιάζω" καλύτερα να ασχολούμαι με κάτι..
Εξάλλου, όσο ασχολούμαι τόσο περισσότερη εμπειρία αποχτώ, οπότε σε άλλη πιο "βαριά" κατασκευή ίσως γλυτώσω από κάποιο λάθος ή δυσκολία.. ;)

Επίσης, όπως έχει ειπωθεί πολάκης..
"Άλλο είναι να το παίρνεις έτοιμο, κι άλλο να το φτιάχνεις μόνος σου.."
Κι εγώ βαριέμαι απίστευτα το τρύπημα.. :/
Όποιο κύκλωμα είναι απλό.. PCB στο χέρι και οι κολίσεις ΜΟΝΟ από κάτω. Πάνω μόνο τα εξαρτήματα.. Να και μία φοτο.. ζεστή - ζεστή.. (η φοτο είναι από άλλο κύκλωμα..)

ΥΓ. σκέφτομαι να του προσαρμώσω ένα lm35 στην είσοδο