PDA

Επιστροφή στο Forum : ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΠΛΑΚΕΤΑ! ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΑ!Tomari
10-12-11, 08:46
Άσχετα με το τι λένε οι γκουρού εγώ εμφάνισα πλακέτα με μεγάλη επιτυχία με τον παρακάτω τρόπο:

ΥΛΙΚΑ:~ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΛΑΚΕΤΑ (ΘΕΤΙΚΗ) (12 ευρώ η Α4)
~ 2 ΛΑΜΠΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 20W~25W (εγώ είχα cool light άσπρο όχι κίτρινο κλασσικό) (5 ευρώ η μία)
~ Διαφάνειες για εκτυπωτή laser ή inkjet (ανάλογα τι εκτυπωτή έχεις)(0,35 η μία)
~ TuBoFlo <b>για κρύο νερό</b> (0,80 το φακελάκι)
~ Perydrol (απο φαρμακεία, είναι το υλικό που φτιάχνουν τον οξυζενέ το ζητάμε και αν δεν το έχουν το παραγγέλνουν) (10 ευρώ το μπουκάλι)
~ Κεζάπ (απο σούπερ μάρκετ, είναι κόκκινο μπουκαλάκι και γράφει οτι περιέχει υδροχλωρικό οξύ)
~ Γάντια για προστασία (σουπερ μάρκετ 2 ευρώ)
~ τζαμάκι (εγώ πήρα απο κορνίζα!) λίγο μεγαλύτερο απο την πλακέτα
~ σκαφάκι που βουτάμε το ρολό όταν βάφουμε (κατά προτίμηση μπλέ)
~ έχουμε έτοιμη μια λάμπα χαμηλού φωτισμού στο δομάτιο
1) Τυπώνουμε το κύκλωμα που θέλουμε σε μια διαφάνεια τρεις φορές
2) κόβουμε και κολάμε τις εκτυπώσεις τη μία ακριβός πάνω στην άλλη (εγώ τις κόλλησα με κόλα στιγμής αλλα και κολλητική ταινία κάνει) ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙς ΣΕ 2 ΜΙΚΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ!!
3) Βάζουμε τις λάμπες οριζόντια την μία 4-5 πόντους απο την άλλη.
4) ετοιμάζουμε το μέρος έτσι ώστε να μη κάνουμε πολύ ώρα να βάλουμε την πλακέτα απο κάτω τους η πλακέτα πρέπει να έχει απόσταση 6-7 άντε 10 πόντους
5) ανάβουμε τις λάμπες κανένα 10λεπτο πριν γίνει η δουλειά ώστε να ζεσταθούν και να βγάλουν το μέγιστο φως.
6) πάμε σε ένα άλλο δωμάτιο ή μέσα σε ένα ντουλάπι (ώστε να μη χτυπάει πολύ φως για αυτό το βήμα) ξεκολλάμε το αυτοκόλλητο απο την πλακέτα και βάζουμε ΑΜΕΣΩΣ επάνω τη διαφάνεια και απο πάνω το τζάμι. (ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΤΗ ΒΑΛΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ! ΚΑΙ ΒΓΕΙ Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΕΝΗ!!
7) Βάζουμε την πλακέτα κάτω απο τις λάμπες για 30 λεπτά, τα τελευταία 15 λεπτά την κάνουμε βόλτες ανα 5λεπτο δεξιά αριστερά μπρος πίσω 4-5 πόντους έτσι ώστε να περάσει όλη η πλακέτα κάτω απο τα σημεία της λάμπας που βγάζουν το περισσότερο φως (όχι απαραίτητο αλλά βοηθάει να βγει η πλακέτα ομοιόμορφη)
8) μέχρι να γίνει η πλακέτα βάζουμε στο σκαφάκι νερό (όσο πιστεύουμε οτι θα σκεπάσει την πλακέτα) και ρίχνουμε μέσα 5-6 κουταλάκια του γλυκού tuboflo, ανακατεύουμε λίγο το αφήνουμε 5 λεπτά και μετά με το κουταλάκι σπάμε όλους τους κόκους
9) μόλις περάσουν τα 30 λεπτά έκθεσης της πλακέτας στο φως σβήνουμε τις λάμπες ανάβουμε την λάμπα χαμηλού φωτισμού που <b>δεν</b> πρέπει να χτυπάει κατευθείαν πάνω στην λεκάνη μας, βγάζουμε την διαφάνεια από επάνω και την βουτάμε στο σκαφάκι. αμέσως θα εμφανιστεί το σχέδιο! ανακατεύουμε λίγο και κουνάμε το σκαφάκι να γίνουν κυματάκια, βγάζουμε την πλακέτα και την ξεπλένουμε στο νεροχύτη. (όλο αυτό πρέπει να κρατήσει το πολύ 3 λεπτά)
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΌΣΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΈΡΑ ΤΌΣΟ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ!
10) Αδειάζουμε το νερό από το σκαφάκι σε ένα ποτήρι ή δοχείο (θα χρειαστεί!) και βάζουμε φρέσκο (λίγο λιγότερο αυτή τη φορά)
11) αδειάζουμε μέσα κάμποσο κεζαπ (σε 3/4 του ποτηριού νερό άδειασα 1/3 του μπουκαλιού κεζαπ) και λίγο perydrol (σε 3/4 του ποτηριού νερό άδειασα 6 καπάκια μπουκαλιού perydrol) δεν είναι ανάγκη να μετράμε ακριβώς, με το μάτι φτάνει
12) βάζουμε μέσα την πλακέτα και κουνάμε το σκαφάκι απότομα ώστε να γίνονται κυματάκια, μετά απο 2 λεπτά θα αρχίσει να αφρίζει κιόλας. αν δούμε οτι δεν γίνεται δουλειά βάζουμε λίγο perydrol ακόμα. το σκαφάκι το κουνάμε με απότομε μικρές κινήσεις σαν να θέλουμε να φτιάξουμε φραπέ. πότε μπρος πίσω και πότε δεξιά αριστερά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΠΙΤΣΙΛΑΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ/ΧΕΡΙΑ/ΤΥΧΟΥΣ/ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ! Η πλακέτα πρέπει να χτυπάει στα τοιχώματα της σκάφης τακ τακ τακ τακ! όσο πιο λίγο νερό έχουμε τόσο πιο καλή δουλειά θα γίνει! Η πλακέτα πρέπει ίσα που να σκεπάζετε! μετά απο 4-5-6 λεπτά θα αρχίσει να φαίνεται μαύρο στα σημεία που φαγώθηκε ο χαλκός (για αυτό σας είπα ΜΠΛΕ σκαφάκι!) και το κύκλωμα θα μένει χρυσό χρώμα. Κάθε λίγο τραβάμε την πλακέτα στο κατηφορικό τμήμα της σκάφης και βλέπουμε αν είναι εντάξει. αν όχι την ξαναβάζουμε μέσα, προσαρμόζουμε το κούνημα της σκάφης ώστε τα κυματάκια να περνάνε απο τα σημεία που δεν φαγώθηκε και τόσο καλά! αν υπάρχει κάποιο σημείο εκτος κυκλώματος που έμεινε με χαλκό δεν είναι ανάγκη να το φάμε, όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τόσο πιο πολύ χαλκός θα μείνει στους διαδρόμους του κυκλώματος και τόσο πιο καλή θα γίνει η πλακέτα!
13) ξεπλένουμε την πλακέτα μας τη σκουπίζουμε και την βάζουμε ξανά κάτω απο τις λάμπες αυτή τη φορά χωρίς διαφάνεια για 10 λεπτά
14) πετάμε το μείγμα αποχάλκωσης και ξαναβάζουμε το μείγμα με το tuboflo μέσα στη σκάφη. βουτάμε μέσα την πλακέτα, το κουνάμε για 30-40 sec, βγάζουμε την πλακέτα την ξεπλένουμε και την σκουπίζουμε.
15) Πίνουμε μια μπύρα και απολαμβάνουμε το δημιούργημά μας!


Η πλακέτα που έφτιαξα με αυτόν τον τρόπο έχει πάρα πολλούς και λεπτούς διαδρόμους κι όμως βγήκε ΤΕΛΕΙΑ!

aris285
10-12-11, 09:16
Μπραβο φιλε μου. Ετσι για να μαθενουν και οι νεοι.
βαλε μας και μια φωτογραφια την πλακετα να την δουμε.

Tomari
10-12-11, 10:05
και εγώ νέος είμαι φίλε μου αλλά αγανάκτησα, όχι πάρε λάμπες 30 ευρώ η μία, όχι πάρε το τάδε χημικό 15 ευρώ το φακελάκι, όχι φτιάξε θάλαμο, όχι χόρεψε τον χορό της πλακέτας για να βγει καλή....τα πράγματα είναι πολύ απλά! με 15 ευρώ έχεις υλικά για 3-4 πλακέτες και μετά χρειάζεσαι μόνο tuboflo (0,80) και φωτοευαίσθητη (12 για να βγάλεις 3 μεγάλες). την συγκεκριμένη δεν μπορώ να την βγάλω φωτό στον ιντερνετ για διάφορους λόγους αλλά κάποια άλλη που θα φτιάξω θα τη βγάλω

ikaros1978
10-12-11, 10:06
θα ριξω ακομα λιγο την δαπανη προτεινοντας αντι για tuboflo ενα σακουλακι σκονης ξεβουλοματος αποχετευσεων απο μαγαζι με χρωματα και σιδηρικα που ειναι ενα κιλο και κανει 4 ευρω.Και διαφανειες ενα πακετο με 50 κολες κανουν 12 ευρω.(αν χρησιμοποιετε inkjet εκτυπωτη τις πλενετε με νερακι και τις ξαναχρησιμοποιειτε :wiink:)

και αφου κανεις ολη αυτην την διαδικασια βαλε και το rosol 3 στο παιχνιδι να γινει και επικασσιτερωση να παρεις το τελειο αποτελεσμαΜπραβο για την αναλυτικη σου περιγραφη

σοβαρη παρατηρηση: οχι σκετη μπυρα! θελει και μεζεδακι :lool:

picdev
10-12-11, 10:55
εγώ αγοράζω τον τριχλοριούχο σίδηρο 3ε το σακουλάκι, μάλιστα χρησιμοποιώ το μισό και φτάνει για πολλές πλακέτες. για την εμφάνιση 2ε μία μεγάλη σακούλα καυστική σόδα,2 κουταλιές σε 300ml
και τη πλακέτα Α4 10ε
αυτά τα αγοράζω απο το καραχρήστο στον άγιο Δημήτριο σύνορα δάφνης

Tomari
10-12-11, 11:27
έλα φίλε μου στην Ξάνθη και ρώτα τιμές για ηλεκτρονικά! θα το ρίξεις και εσύ στα τουμποφλό! ακόμα χειρότερα πήγαινε Αλεξανδρούπολη να κάνεις φαλάκρα!! χώρια το "δεν έχω αυτό πάρε εκείνο, ίδιο είναι" ειδικά αυτό μου τη σπάει 100 φορές πιο πολύ απο τις τιμές!!! επικασσιτέρωση δεν έχω κάνει ποτέ! την κάνουμε πριν κολλήσουμε;

aris285
10-12-11, 12:57
Δες το βιντεο


http://www.youtube.com/watch?v=XArLpayZ-Zc

Tomari
10-12-11, 14:42
μμμμ πόσο κάνει αυτο το μπουκαλάκι ;

aris285
10-12-11, 14:52
περιπου 15Ε αλλα ειναι δυσκολο να το βρεις.

Tomari
10-12-11, 15:21
πρόσφατα πέρασα σόμπα/καλοριφέρ πελετ στο σπίτι και ο υδραυλικός έβαζε στους χαλκοσολήνες κάτι παρόμοιο πριν τους κολλήσει αλλά δεν ήταν ασημί χρώμα ήταν μωβ/κίτρινο/ροζ είχε διάφορα μπουκαλάκια και όποιο του ερχόταν στο χέρι το έβαζε. αυτό δεν κάνει; ξέχασε ένα εδώ !!!! η ετικέτα είναι σκισμένη όμως

aris285
12-12-11, 14:25
Μπα μαλοχ flux ειναι αυτο που λες.

1kostasa50
13-12-11, 05:37
Δες το βιντεο


http://www.youtube.com/watch?v=XArLpayZ-Zc


Και μοντελισμο λεμε.........Μπραβο φιλε................αρχηγος εισαι.........

PanagiotisHlektrlogos
13-12-11, 14:47
Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι τέτοιο? http://www.youtube.com/watch?v=_DGUUoK_XTA&feature=related Πιθανόν να θέλει μελάνια γνήσια που δεν είναι υδροδιαλυτα.

Danza
13-12-11, 16:36
Βασικά τις τρύπες με τι τρυπάνια τις ανοίγετε?

PanagiotisHlektrlogos
13-12-11, 17:22
Εγώ σε κανονικό δραπανο πάγκου 2750 στρ/λεπτο με τον ανταπτορα για ψιλά τρυπανακια και κοπτικό φρέζας 0,8 ή 1 χιλ. και στέλεχος 3 χιλιοστά. Είναι ακριβά αλλά για να το σπάσεις θέλει προσπάθεια.

Mousikantis
17-03-12, 22:19
Καλησπέρα! Έκανα την διαδικασία του φίλου μας απο εδώ για την εμφάνιση με το tuboflo εβαλα λιγότερο κιόλας απο ότι ανέφερε αλλά μιας που βγήκαν οι διάδρομοι και μια που χάθηκαν! Προφανώς έπρεπε να το αφήσω λιγότερο στο διάλυμα αλλά έχω να κάνω την εξής ερώτηση διότι πρώτη φορά εμφανίζω και δεν ξέρω και όσα και να διάβασα δε μπόρεσα να το καταλάβω σίγουρα!

Όταν εμφανίζονται μεσα στο tuboflo οι δρόμοι της πλακέτας άμα την βγάλουμε αμέσως και την πλύνουμε δε θα "ξεβάψει"; Διότι η δικιά μου ξέβαψε αλλά είχε αρχίσει να ξεβάφει απο τη στιγμή που ήταν στο διάλυμα! Πείτε μου να ξέρω μη χαλάω και πλακέτες τσάμπα!

Η έκθεση της πλακέτας στο φως γίνεται με μια λαμπα οικονομίας σε αυτοσχέδιο θάλαμο καθετη και 6 εκατοστά πάνω απο τη πλακέτα! Ο χρόνος πιστεύω δε παίζει ρόλο γιατί στην αρχή το κύκλωμα φάνηκε μια χαρά απλά γρήγορα άρχισε να "σβήνει"

Tomari
17-03-12, 22:31
γειά σου φίλε μου, την πλακέτα θα την βάλεις στο τουμποφλό και θα τη βγάλεις αμέσως! μόλις δεις διαδρόμους έγινε!
στο φως, αν απο τη διαφάνεια σου δεν περνάει τίποτα πίσω απο το μελάνι και 2 μέρες να το αφήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά σιγουρέψου οτι έχεις βάλει 2-3 αντίγραφα το ένα πάνω στο άλλο τουλάχιστον! βάλε ακόμα λιγότερο τουμποφλό, αναλόγως πόσο παλιά είναι η πλακέτα και τι μάρκα μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά! επίσης όταν το βουτήξεις στο τουμποφλό μην έχεις φώτα αναμμένα πάνω απο τη λεκάνη! αν θες κόψε ένα μικρό κομματάκι πλακέτας, τύπωσε διαφάνεια εντελώς μαύρη, βάλτην κάτω απο το φως εντελώς σκεπασμένη και ανά 2 λεπτά μετακινείς τη διαφάνεια απο λίγο ώστε να εκτίθεται όλο και περισσότερη πλακέτα και σημαδεύεις πάνω στην πλακέτα. μετά το εμφανίζεις και θα βρεις ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος για την πλακέτα σου! σε κάθε περίπτωση, μέχρι να αποχαλκώσεις εντελώς, η πλακέτα πρέπει να φάει όσο λιγότερο φως γίνεται!

Mousikantis
17-03-12, 22:38
Αρα δεν επρεπε να την αφησω καθόλου στο tuboflo! εγω την εκανα αόρατη στο τελος χαχααχχα! Όλα τα υπόλοιπα τα τήρησα κατά γράμμα! Δηλαδή άμα την βαφτίσω και εμφανιστούν κανονικά οι δρόμοι μετά με το νερό που θα ξεπλυνω δε θα ξεβάψει ε;

Tomari
17-03-12, 23:17
ναι και στο ξέπλυμα μη την τρίψεις...μην την ακουμπήσεις καν! αλήθεια δοκίμασες να αποχαλκώσεις αυτή που "χαλασες" ? μπορεί να αποχαλκωθεί σωστά και ας μη φαίνονται διάδρομοι τώρα....

Mousikantis
17-03-12, 23:49
Βεβαια και δοκίμασα! Απέκτησα ένα υπέροχο μονωτικό υλικό άμα χρειαστώ χαχαχαχαχα

Mousikantis
20-03-12, 20:04
Και ναι την ετοίμασα χθες τελικά, να σαι καλά φίλε tomari. Βάζω και εικόνα 30976

tstam88
27-05-12, 17:36
καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω εαν αντι για διαφανειες εχει το ιδιο αποτελεσμα το ριζοχαρτο.

takis3653
27-05-12, 18:45
φιλε tomari γιατι μολις την αποχαλκωσης την ξαναβαζεις στις λαμπες ???
καθαρισετο με συρμα κουζινας
γλιτωνεις χρονο και κοπο
επισεις αν κολησεις χωρις να το βγαλεις (θα δυσκολευτης λιγο)αλλα δεν προκειται να οξειδωθει ποτε

takis3653
27-05-12, 18:47
κανει και το ριζοχαρτο αλλα θελει διαφορετικο χρονο στο φως (περισσοτερο)
δεν ειναι τιποτα δυσκολο η διαφανεια