PDA

Επιστροφή στο Forum : Αξιοποιηση παλιου ασυρματου μικροφωνου..



Sun of Doom
17-03-14, 22:02
Καλησπερα και καλη ορεξη,

εχει πεσει στα χερια μου ενα μικροφωνο που χρονολογειται γυρω στο 1982.
Sennheiser skm 4031

Δυστυχως αγνοειται ο πομπος του οποτε δυο εκδοχες υπαρχουν..Ή θα βρω σχηματικο για να φτιαξω εναν πομπο που να δουλευει με το μικροφωνο(αν αυτο ειναι εφικτο) ή να το μετατρεχω σε ενσυρματο κατι που δεν με χαλαει καθολου..

Επειδη δεν εχω ξαναντιμετοπισει κατι παρομοιο χρειαζομαι την βοηθεια καθως και την γνωμη σας για το τι αξιζει να γινει και το πως..


(Δεν ξερω αν εχω γραψει το αρθρο στη σωστη κατηγορια.)

Sun of Doom
17-03-14, 22:04
http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50012&stc=1http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50013&stc=1

michaelcom
17-03-14, 22:22
Εξαρτατε....

Θα ειναι balance η συνδεση του η οχι? αμα ειναι για Balance παντως υπαρχουν σχηματικακια στο νετ θα ψαξω αμα ειναι να σου βρω ενα.
Με το balance ενοω συνδεση βυσματος τυπου cannon ή XLR(το ιδιο ειναι απλα το λενε και ετσι και αλλιως)

Το να φτιαξεις δικο σου πομπο απο την μια ειναι εφικτο απο την αλλη δεν θα εχεις καλη ποιοτητα εκτος αν το κανεις με pll και τετοιες ιστοριες(σε αυτον τον τομεα δεν ξερω να σου απαντησω και εγω ψαχνομαι στα rf)

Εψαξα λιγο το mic και ενα εχω να πω!
Η ποιοτητα του και με την μαμα πομπο θα ηταν για τον ... δουλευει στα 32MHz.... τα ποιο μοντερνα μεχρι και τα κινεζικα δουλευουν στα 800MHz(αυτο σημαινει μεγαλυτερο ευρος συχνοτητων δλδ καλυτερη ποιοτητα γιατι ακους ποιο πολλες συχνοτητες)

Και οριστε και ενα σχηματικο για balanced με phantom power ειναι εξαιρετικα ευκολο. (δεν το εχω δοκιμασει να δω οτι οντως δουλευει αλλα δεν βλεπω λογο να μην δουλευει)
http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50014&stc=1

Sun of Doom
17-03-14, 23:48
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση,

απ' οτι φαινεται λοιπον παμε για ενσυρματο..το σχηματικο που δειχνεις ουσιαστικα ειναι η πλακετα που θα μπει στην θεση της υπαρχουσας πλακετας του μικροφωνου αν καταλαβαινω καλα ή ειναι κατασκευη phantom power?

Και για την πρωτη εκδοχη απο το xlr του μικροφωνου θα παει τροφοδοσια phantom-preamp..Η phantom αυτη φαση ειναι απαραιτητη για καποιο λογο η μπορω να το κοτσαρω κατευθειαν σε μικτη?

Οι ερωτησεις μου ειναι λιγο χαζες ενδεχομενως, ως φρεσκος φοιτητης στον αυτοματισμο φανταζομαι μπορω να ρωταω μεχρι να μαθω..

FILMAN
18-03-14, 13:48
Λέγοντας "πομπό" μήπως εννοείς τον ...δέκτη;

sakisr
18-03-14, 14:56
Φιλε Βασιλη!Ασχετως ημερομηνιας κατασκευης το μικροφωνο καπου θα γραφει την συχνοτητα του.Αν ψαξεις μεσα ή καπου απο εξω πρεπει να το γραφει.Ετσι θα μπορεσεις να βρεις καποιο δεκτη.
Πρεπει ομως να γνωριζεις οτι ολα τα μικροφωνα παλιας τεχνολογιας εχουν προβλημα στη λειτουργια τους λογω των κεραιων κινητης τηλεφωνιας και του 3G 4G.Ολες οι παλιες συχνοτηυες εχουν καταληφθει και μονο τα 843 ως 845 Μhz ειναι ελευθερα.Ολα πλεον τα ασυρματα λειτουργουν σε Ghz.Παντως αν ταιριαξεις δεκτη ειναι πολυ καλο μικροφωνο αλλα για την εποχη του.Το να το κανεις ενσυρματο ειναι καλη ιδεα αλλα θα το χαλασεις αδικα.Με 10-15 ευρω παιρνεις ενα καλο μικροφωνακι και κανεις τη δουλεια σου.

johnnkast
18-03-14, 15:24
Αυτα τα senheiser δουλευαν στους 35 Mhz περιπου...ειχαν πολυ πριμαριστες καψες και απο τους 100 κυκλους και κατω εκοβαν "καρφι"

...ειχαν ομως πολυ γ@μ@το σχημα!!!!!

Sun of Doom
18-03-14, 20:48
Μα παντα να τα μπερδευω..μαλλον για δεκτη θα μιλαμε..

Το μικροφωνο απ' εξω λεει channel 1 36,70MHZ

Μικροφωνα γενικα εχω..δεν ειναι αναγκη ενα καινουργιο..απλα βλεποντας το αχρησιμοποιητο θα μου αρεσε να το κανω να λειτουργήσει,να παρατηρησω την τεχνολογια της εποχης και να το χρησιμοποιησω ενδεχομενως αναλογα το σκηνικο..

Επειδη απ' οτι φαινεται δεν εχει ελπιδα ως ασυρματο..Γνωριζει καποιος σχηματικά για να το μετατρεψω σε ενα ωραιο ενσυρματο μικροφωνο? Θα μπορουσα να ξυλωσω και την πλακετα, να κρατησω μονο την καψα και να φτιαξω ενα κυκλωμα που θα λειτουργει ενσυρματα..Απο εδω και περα λοιπον χρειαζομαι τα φωτα σας για το τι σχηματικα και πως..!

FILMAN
19-03-14, 11:29
Η κάψα για δυναμική μου φαίνεται. Αν είναι έτσι, κανένα κύκλωμα δεν θέλει. Παίρνεις ένα αρσενικό XLR και βάζεις στο πιν No2 το κόκκινο καλώδιο της κάψας, και στο No3 το μαύρο καλώδιο της κάψας. Το πιν No1 του βύσματος το συνδέεις στο μεταλλικό σώμα του μικροφώνου (όχι της κάψας), αν είναι βέβαια μεταλλικό. Αν θες και διακόπτη ON / OFF συνδέεις έναν παράλληλα στην κάψα.

Αλλά νομίζω είναι κρίμα να το χαλάσεις.

geostrom
19-03-14, 13:14
φιλιππα πυκνωτικη ειναι η κάψα κλικι (http://www.manualslib.com/manual/346006/Sennheiser-Skm-4031.html?page=6#manual)

FILMAN
19-03-14, 14:21
Mμμμμ, έχεις δίκιο, εγώ βασίστηκα μόνο στις φωτογραφίες!

Τότε μπορεί να δει το κύκλωμα τροφοδοσίας της κάψας επάνω στην πλακέτα και να πάρει και καμιά μέτρηση. Στη συνέχεια θα δούμε τι υλικά θέλει για να ταιριάξει σε ένα βύσμα XLR. Εννοείται ότι μετά για να δουλέψει θα θέλει και phantom (εκτός αν βάλει μπαταρία).

Sun of Doom
19-03-14, 21:42
Καλησπερα,

το κυκλωμα της τροφοδοσιας πως μπορω να το βρω..υπ' οψην δεν εχω ακομα τις γνωσεις..οκ..πυκνωτικη καψα...οκ θελει phantom..υπαρχουν κυκλωματα στο διαδυκτιο να φτιαξω κατι απο την αρχη?

michaelcom
19-03-14, 22:12
Λέγοντας "πομπό" μήπως εννοείς τον ...δέκτη;

ΟΟΟΥΥΥΥΠΠΠΣΣΣΣΣ!!!! :biggrin:

michaelcom
19-03-14, 22:19
Και τωρα λεω και γω μιας που και εγω ειμαι φοιτητης το σχηματικο που εδωσα (βρηκα) λεει τιποτα?

Εγω στην αρχη το σκεφτηκα με ενα τελεστικο αλλα νομιζω μια φορα που ειχα ανοιξει ενα beta 58 ειχε Fet (μην με δειρετε αν κανω και λαθος.... :biggrin: δεν ειμαι και τοσο σιγουρος μιας και εχει περασει καιρος)

Τωρα να πω εγω κατι αλλο γιατι να μην το κανει hybrid? θα ειναι ασυρματο και θα βγαζει και ενα μικρο XLR απο διπλα και με ενα switch θα το αλλαζει και ειτε θα δουλευει απο μπαταρια ειτε απο phantom..

Τωρα που το ξανασκεφτομαι θα μπορει να το κανει και χωρις διακοπτη θα εχει μια επαφη μεσα στο XLR και θα αλλαζει αυτοματα..... :P μαλλον το παρατραβαω.... :001_rolleyes:

FILMAN
20-03-14, 16:22
Δεν μας ενδιαφέρει να το προενισχύσουμε. Αυτό θα το κάνει η κονσόλα. Πρέπει να δεις τα εξαρτήματα της πλακέτας γύρω από την κάψα και να σχεδιάσεις τη συνδεσμολογία τους σε ένα χαρτί γιατί δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά τροφοδοσίας της συγκεκριμένης κάψας..