PDA

Επιστροφή στο Forum : Τ.Ε.Ι. : Ηλεκτρολόγος ή Ηλεκτρονικός;



PARKER
30-08-18, 20:50
Γεια σας καλοί μου φίλοι.
Όπως ίσως να γνωρίζετε πριν λίγες μέρες βγήκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ ΤΕΙ. Ο μικρός μου γιος έδωσε για δεύτερη φορά και πέρασε ΤΕΙ ηλεκτρονικών στα Χανιά.
Πέρυσι είχε περάσει ΤΕΙ ηλεκτρολόγων στη Χαλκίδα. Είμαστε σε δίλημμα ποια από τις δύο να επιλέξει, ποια είναι αυτή που έχει περισσότερα δικαιώματα, προοπτικές για μεταπτυχιακά (μάλλον στο εξωτερικό) και επαγγελματική αποκατάσταση.
Το τραγικό είναι ότι απ ότι λέει ο ίδιος καμία δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα μια και ήθελε κάτι σχετικό με φυσική ή γεωλογία.
Έχετε κάποια άποψη επί του θέματος;

nick1974
30-08-18, 21:18
Κατα τη γνωμη μου ηλεκτρολογος χωρις δευτερη σκεψη.
Ως ειδικοτητες αλληλοκαλυπτονται πλεον βεβαια αλλα ως ηλεκτρολογος εχει πολυ περισσοτερα δικαιωματα, και επισεις ο ηλεκτρολογος μπορει να σταθει και ως ηλεκτρονικος (οσο κι αν ακουστει παραξενο κι οσο κι αν ξενισει/ξινησει καποιους οι ηλεκτρολογοι πλεον εχουν περισσοτερη επαφη με ηλεκτρονικα απ το μεσο ηλεκτρονικο) ενω ο ηλεκτρονικος -και αυτο το λεω ως ηλεκτρονικος αρκετα επιτυχημενος στο χωρο του- θα χρειαστει να αποκτησει μονος του πολυ περισσοτερα εφοδια για να σταθει σε σοβαρα εργα, και ολο και καποια υπογραφη θα τη ζητησει με το αζημειωτο απο καποιον ηλεκτρολογο.

SProg
30-08-18, 21:56
Καλησπέρα,

εάν δεν τον ενδιαφέρει τότε δεν έχει νόημα, το πτυχίο από μόνο του είναι άχρηστο αν δεν ασχοληθείς. Μπορεί να ενδιαφερθεί στη πορεία βέβαια.

Τώρα να ρωτάτε σε Forum κάτι τέτοιο είνα σα να το ρωτάτε σε καφενείο. Ο καθένας τα δικά του θα πει.

PARKER
30-08-18, 22:12
Καλησπέρα,

εάν δεν τον ενδιαφέρει τότε δεν έχει νόημα, το πτυχίο από μόνο του είναι άχρηστο αν δεν ασχοληθείς. Μπορεί να ενδιαφερθεί στη πορεία βέβαια.

Τώρα να ρωτάτε σε Forum κάτι τέτοιο είνα σα να το ρωτάτε σε καφενείο. Ο καθένας τα δικά του θα πει.

Το ανέφερα ότι δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποια απ τις δύο, το ίδιο του κάνει, είτε η μια σχολή είτε η άλλη. Αν ενδιαφερθεί στη πορεία και ασχοληθεί θα δείξει. (Άλλωστε πόσοι στην ηλικία του ξέρουν ακριβώς τι κάνει ο ηλεκτρολόγος και τι ο ηλεκτρονικός;)
Όσο για το forum, επειδή το παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια και ξέρω ότι μπαίνουν και ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, με ενδιαφέρει η άποψή τους σαν επαγγελματίες. Φυσικά δε θα είναι αποκλειστικό κριτήριο το forum να πω πχ νικάει η ηλεκτρολογία 6-4 άρα όχι ηλεκτρονικός αλλά ηλεκτρολόγος:001_smile:

nikosp
30-08-18, 23:02
Εξαρτάται από το άτομο τι αρέσει στον καθένα
Εγώ σαν παράδειγμα ξεκίνησα τις σπουδές μου στο εξωτερικό κατ ευθείαν σαν Ηλεκτρονικός μηχανικός χωρίς να έχω κάν αυτό το δίλλημα
Είχα ξεκινήσει απο πολύ μικρός με τα ηλεκτρονικά

aktis
31-08-18, 01:53
Σαφώς το παιδι πρέπει να κάνει αυτό που του αρέσει .
Θυμάμαι εναν συμφοιτητή μου που παράτησε την σχολή
( Ηλεκτρολογοι Μηχανικοι , που ηταν στις 5-10 καλύτερες στην
Α δεσμη ) και εγινε διαφημιστής !
Βεβαια και γω στην αρχή νόμιζα οτι θα φτιάχνω τηλεοράσεις και υπολογιστές
και μεχρι να βγαλω την σχολή είχαν αρχίσει να πετάνε τα τροφοδοτικά και να
βάζουν καινούρια σε περίπτωση βλάβης ( δεν τα επισκευάζαν πλέον γιατι ήταν
αρκετά φτηνά τα καινούρια )

Αν είναι καλός , σε οτι και αν κάνει , θα πάει μπροστά .
Μέχρι να τελειώσει ελπίζω η κοινωνία να εχει γίνει πιο αξιοκρατική
και να έχουν ανοίξει περισσότερες δουλειές γιατι τωρα τα πράματα
ειναι αρκετα δύσκολα για τους νέους .
Μακάρι , όλα τα λάθη της γεννιάς μας να μή τα
πληρώσουν τα ιδια μας τα παιδιά ...

electron
31-08-18, 05:51
Από θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων κανένα ΤΕΙ δεν είναι κατοχυρωμένο. Τώρα πάει κάτι πιθανώς να αλλάξει με πρωτεργάτη το ΤΕΙ Αθηνών Πειραιώς που πρόκειται να συνενωθούν το τμήμα ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας ως μια Πολυτεχνική σχολή. Όσο για το ίδιο το παιδί αν πάει κάπου γιατί απλώς πρέπει να πάει, κατ εμέ καλύτερα να μην το κάνει. Όταν κάτι δεν το θες θα συνεχίσεις να μην το θέλεις και αργότερα.

chipakos-original
31-08-18, 07:16
Πρέπει να αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει αλλιώς δεν θα πετύχει σε κανένα απ τα δύο.

Eximnos
31-08-18, 09:20
Συμφωνώ με τα περισσότερα απ΄όσα έχουν αναφερθεί...

Πρώτα απ όλα το σημαντικότερο είναι οτι την επιλογή πρέπει να την κάνει ο ίδιος χωρίς πιέσεις κτλ... Σίγουρα εάν ασχοληθεί με κάτι μπορεί να το συμπαθήσει κ να το αγαπήσει στην πορεία αλλά κι αυτό είναι πιθανότητες.
Δύο χρήσιμα πράγματα που έχω να πω είναι οτι το ΤΕΙ Χαλκίδας έχει πολύ άσχημη φήμη είδικά για τις σχολές Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας. Στην Κρήτη αντιθέτως ακούω πολύ καλά λόγια για τις σχολές της. Δεν το συζητάμε οτι η Κρήτη θα του προσφέρει κι άλλα πράγματα ως επαρχία... διδάγματα και εμπειρίες ζωής που αν δεν ζήσεις μόνος σου τα χάνεις.

Τώρα, για δικαιώματα και επαγγελματική αποκατάσταση... ίσως ο ηλεκτρολόγος όπως λέει ο φίλος στο #2. Ως εκεί δικαιούται να ρωτάει ένας πατέρας. Θεωρώ πως είναι υπερβολική η ερώτηση για μεταπτυχιακά από τη στιγμή που το παιδί δεν γοητεύεται για την ώρα από καμία σχολή ιδιαίτερα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή ξαναλέω οτι πρέπει να είναι δική του! Δεν θα ήθελα να γυρίσει ποτέ το παιδί μου και να μου πει "δεν με άφησες να πάω εκεί" ή "με έστειλες εκεί" ενώ εγώ ήθελα κάτι άλλο...

Εγώ τελείωσα στο ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Αγαπούσα το αντικείμενο από πριν και εκεί το λάτρεψα.

info@kalarakis.com
31-08-18, 09:55
Σαν ηλεκτρολόγος θα βγάλει ευκολότερα το μεροκαματο. Εγώ είμαι από τους ηλεκτρονικούς.
Αν δεν τον ενδιαφέρει μη μπεις στο κόπο και στα έξοδα.
Από τη μια δεν θα ασκήσει το επάγγελμα και θα πάνε άδικα τα έξοδα.

michalism
31-08-18, 10:00
Καλημέρα.
συμφωνώ με την άποψη ότι αν δεν τον ενδιαφέρει κανένα, η διαφορά είναι μικρή.

Αφού σκέφτεστε το εξωτερικό για μετά, γιατί δεν το σκέφτεστε από τώρα, και να σπουδάσει αυτό που του αρέσει;

elektronio
31-08-18, 11:31
Συμφωνώ ότι η απόφαση ανήκει στο παιδί αλλά θεωρώ ότι ο πατέρας πρέπει να το συμβουλέψει και να του δώσει τις πληροφορίες που δεν βλέπει το παιδί από την δική του οπτική γωνία, και νομίζω πολύ σωστά ρωτάει για γνώμες σε ένα φόρουμ που συμμετέχουν επί το πλείστον οι δύο ειδικότητες πάνω στις οποίες υπάρχει το δίλημμα.

Έχω γράψει και άλλες φορές ότι το επάγγελμα του ηλεκτρονικού τείνει να εκλείψει. Οι ηλεκτρονικές συσκευές τείνουν να γίνουν ή έχουν ήδη γίνει οι περισσότερες μιας χρήσεως. Η παραγωγή έχει περάσει σε άλλο επίπεδο σε μηχανήματα και με τον ανταγωνισμό της Κίνας έχει τελειώσει. Η σχεδίαση πιστεύω ανήκει σε σπουδές ανωτέρου επιπέδου μιας και το επίπεδο των ΤΕΙ έχει κατέβει πολύ. Υπάρχει ακόμη χώρος σε εξειδικευμένες επισκευές αλλά και εκεί δεν νομίζω να υπάρχουν προσλήψεις. Επιπλέον η τεχνολογία ξεφεύγει, παντού μπαίνουν μικροελεγκτές που εφόσον καούν καθιστούν την βλάβη μη επισκευάσιμη.

Επομένως στη θέση σου θα συμβούλευα το παιδί να προτιμήσει την ηλεκτρολογία, που όσο και να εξελιχτεί δεν είναι υψηλή τεχνολογία και πάντα θα υπάρχει εφαρμογή είτε σε νέες εγκαταστάσεις είτε σε μερεμέτια.
Όσο για το ότι δεν του αρέσει ο τομέας αυτός η άποψη μου είναι να μην το εγκαταλείψει πριν πάει γιατί υπάρχουν και οι παροιμίες που λένε " τρώγοντας έρχεται η όρεξη" και "μάθε τέχνη και άστην και άμα πεινάσεις πιάστην".

Για τα μεταπτυχιακά από εμπειρία με τα παιδιά μου βλέπω ότι για να σε πάρουν σε μεταπτυχιακό χρειάζεται καλό βαθμό πτυχίου, μεγαλύτερο από 7,5 (ίσως σε μεταπτυχιακά που πληρώνεις πολλά να μην τον κοιτάνε). Οπότε αν υπάρχει τέτοια πρόθεση θα πρέπει από την αρχή να είναι καλός με τα μαθήματα.

Panoss
31-08-18, 12:57
Αν δεν τον ενδιαφέρει μη μπεις στο κόπο και στα έξοδα.
Εγώ απ' την άλλη ξέρω καμπόσους που δεν τους αρέσει καθόλου το επάγγελμά τους αλλά μια χαρά λεφτά βγάζουν.
Άρα τίποτα δεν είναι απόλυτο.

tzitzikas
31-08-18, 15:31
όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα ο ηλεκτρολόγος έχει φυσικά περισσότερα. Αλλα σαν αντικείμενο προσωπικά θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον το κλάδο της ηλεκτρονικής

SProg
31-08-18, 17:17
χρειάζεται καλό βαθμό πτυχίου, μεγαλύτερο από 7,5 (ίσως σε μεταπτυχιακά που πληρώνεις πολλά να μην τον κοιτάνε). Οπότε αν υπάρχει τέτοια πρόθεση θα πρέπει από την αρχή να είναι καλός με τα μαθήματα.


Δεν το έχω δει πουθενά αυτό σε μεταπτυχιακά που συνδέονται με θετικές επιστήμες. Ο βαθμός σου δίνει κάποια 'μόρια' κατά την επιλογή ή σε μερικά έχεις έκπτωση (πχ στο δικό μου) ή υποτροφία ανάλογα με το βαθμό πτυχίου.

Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι έτσι δομημένα για τους άνεργους ή για να κρατάνε μερικούς σε κατάσταση 'φοιτητή-μη άνεργου', για αυτό και τα δωρεάν είναι είναι ΜΟΝΟ πρωι που σημαινει πως αν δουλευεις... χαιρετίσματα. Τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα του πεδίου μας ξεκινάνε στην Ελλάδα από 1500 μέχρι 3000eu και δεν παίζει ρόλο (ουσιαστικό) ο βαθμός πτυχίου !

Το μεταπτυχιακό είναι σαν το βασικό πτυχίο, και 10 να έχεις δε σημαίνει κάτι.

PARKER
02-09-18, 14:53
Καλοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνετε να μου απαντήσετε, διαβάζω με προσοχή τα γραφόμενά σας. Βέβαια, η όποια απόφαση δεν θα είναι αποτέλεσμα μόνο αυτού του topic αλλά και άλλης έρευνας, με μόνο σκοπό απλώς να προτείνω κάτι στο παιδί και όχι φυσικά να του το επιβάλλω.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές και γνώμες σας.
(όσο για το μεταπτυχιακό που ανέφερα, είναι με το σκεπτικό να κάνει κάτι πιο κοντά σε αυτά που του αρέσουν, αν μέχρι τότε δεν έχει "αγαπήσει" το αντικείμενο σπουδών του.)

Ηλιας Α
02-09-18, 16:22
Καλή πρόοδο να έχει.

nick1974
02-09-18, 20:04
Κι από μένα να χει καλή πρόοδο και ευχομαι να αγαπήσει αυτό που θα επιλεξει

Στάλθηκε από το Redmi 5 Plus μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

jimk
03-09-18, 00:48
Ηλετρολογια να παει.αν και εχει γεμισει ο τοπος ηλεκτρολογους σχεδον ολοι τους δουλευουν.Μην σκεφτει καν για ηλεκτρονικος. (ηλεκτρονικος ειμαι)

PARKER
13-09-18, 11:49
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Χάρη σ΄έναν φίλο απο ΄δω, που είχε επακριβή γνώση τόσο για τα 2 αντικείμενα όσο και συγκεκριμένα για το ΤΕΙ ηλεκτρονικής Χανίων με προσωπικό μήνυμα που μου έστειλε, και βέβαια με έρευνα σε καθηγητές κλπ, επιλέχθηκε το ΤΕΙ ηλεκτρονικής Χανίων, όχι τόσο για το αντικείμενο αυτό καθ΄αυτό αλλά για το εργαστήριο Γεωφυσικής που έχει και που θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτό, που ήταν το αντικείμενο που ήθελε και του άρεσε. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!

γάτος
13-09-18, 14:30
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Χανίων δεν νομίζω ότι έχει εργαστήριο Γεωφυσικής στο πρόγραμμα σπουδών του (τουλάχιστον δεν τον είδα εγώ)
Μήπως το μπερδέψατε με το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, το οποίο συστεγάζεται με το Ηλεκτρονικής στα Χανιά;
Για ξανακοιτάξτε το εδώ. (https://www.chania.teicrete.gr/)

PARKER
13-09-18, 14:49
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Χανίων δεν νομίζω ότι έχει εργαστήριο Γεωφυσικής στο πρόγραμμα σπουδών του (τουλάχιστον δεν τον είδα εγώ)
Μήπως το μπερδέψατε με το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, το οποίο συστεγάζεται με το Ηλεκτρονικής στα Χανιά;
Για ξανακοιτάξτε το εδώ. (https://www.chania.teicrete.gr/)

Ευχαριστώ φίλε μου για την επισήμανση. Κι εγώ στην αρχή μπερδεύτηκα, αλλά επικοινώνησα με το ΤΕΙ και μου το είπαν. Επίσης επικοινώνησα και με καθηγητή του τμήματος που και αυτός μου το επιβεβαίωσε. Το εργαστήριο είναι διατμηματικό http://gaia.chania.teicrete.gr/ . Πάντως με εντυπωσίασε το γεγονός ότι απαντούν άμεσα σε κάθε ερώτημα.

γάτος
13-09-18, 15:15
Δηλαδή Στάθη (μου επιτρέπεις τον ενικό) ο γιος θα εγγραφεί στο Ηλεκτρονικής και θα μπορεί να παρακολουθήσει το Εργαστήριο Γεωφυσικής;
Ή σαν συνεργασία του εργαστηρίου Μετρήσεων και Οργανολογίας, όπως αναφέρει το link που παρέθεσες;
Αλλά και αν είναι όπως τα λες εσύ, αξίζει για το γιο, να εγγραφεί στο Ηλεκτρονικής για το ένα διατμηματικό εργαστήριο, που τον ενδιαφέρει;
Μη με παρεξηγήσεις, αλλά προσπαθώ κι εγώ να αποσαφηνίσω τι ισχύει για το καλύτερο του παιδιού.
Σπούδασα στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Χανίων αλλά θα πρότεινα κι εγώ ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας για λίγο πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

PARKER
13-09-18, 15:39
Ακριβώς Γιάννη (μου επιτρέπεις τον ενικό κι εσύ φαντάζομαι :001_smile:). Έτσι τουλάχιστον μου είπε καθηγητής του τμήματος, τα οποία συνεργάζονται στενά και καθηγητές του ενός τμήματος διδάσκουν και στο άλλο. Προτίμησε αυτό το τμήμα γιατί βρήκε τουλάχιστον αυτη την προοπτική ενδιαφέρουσα, γιατί δεν τον ενδιέφερε ούτε η ηλεκτρολογία ούτε η ηλεκτρονική (Αν και όταν ήταν μικρούλης, όποτε ανέβαινα στη ταράτσα να σηκώσω μια κεραία για δοκιμούλες στα FM που έκανα, τον έβαζα να μου διαβάζει τα στάσιμα απ το τηλέφωνο μήπως και κολλήσει το μικρόβιο αλλά δεν...:001_tt2:).
Στη πορεία βέβαια ποτέ δε ξέρεις, ίσως εκεί βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει περισσότερο. Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση... ποτέ δε ξέρεις αν αυτό που σπουδάζεις θα το ασκήσεις και ως επάγγελμα.
Το δύσκολο πάντως στα Χανιά είναι το θέμα της στέγασης. Μεγάλο πρόβλημα!!!

γάτος
13-09-18, 15:51
Συμφωνώ σε όλα μαζί σου! Έπρεπε όμως να τον έχεις στη ταράτσα να εισχωρεί η RF μέσα του!
Η στέγαση είναι πρόβλημα, αφού είναι τόσο ωραία πόλη (αναπολώ και ζηλεύω)!!!
Θα έχει τέλεια φοιτητική ζωή, όχι όλο διάβασμα!!!
Για τη στέγαση θα κάνω μια ερώτηση σε κάτι γνωστούς (χωρίς να υπόσχομαι τίποτα).
Οπότε καλές σπουδές και καλό πτυχίο.

PARKER
13-09-18, 16:28
Σ ευχαριστώ πολύ για όλσ φίλε μου!!!