PDA

Επιστροφή στο Forum : Χαμηλή αγωγιμότητα σε οικιακό σύστημα όσμωσης



jenny
17-03-21, 19:49
Το σύστημα όσμωσης που έχω στο νησί λειτουργεί μετά από αντικατάσταση μεμβράνης στα 26 μS/cm. Συνήθως και όταν είναι κάπως παλαιά η μεμβράνη κυμαίνεται στα 240 μS/cm. Υπάρχει , γνωρίζει κανείς κατώτατο όριο στην αγωγιμότητα στο πόσιμο νερό ή δεν υπάρχει?
Και αν δεν γνωρίζει κάποιος από εδώ που μπορώ να απευθυνθώ?:001_huh:

vasilllis
17-03-21, 21:56
https://www.filtra.nerou.gr/ti-einai-i-agogimotita-kai-pos-na-ti-metriso/

konstandan
17-03-21, 22:13
Σε τόσο μικρή αγωγιμότητα τα απλά όργανα δεν είναι αξιόπιστα , η έλλειψη αγωγιμότητας τρελαίνει το όργανο. Τόσο χαμηλή αγωγιμότητα δεν κάνει καλό και στην υγεία, το νερό πρέπει να περιέχει μεταλλικά στοιχεία. Ένα ανώτατο όριο EC 700μs /cm είναι ανεκτό, Σε πόλεις όπου υπάρχει επεξεργασία νερού το 550.

pstratos
17-03-21, 23:48
Κατώτατο όριο δεν υπάρχει. Πολλοί βρίσκουν το απαλλαγμένο τελείως από άλατα νερό κάπως "άνοστο" η με "μεταλλική" γεύση. Εγώ έχω ωσμώσεις που βγάζουν από 3 ώς 10 μS. Αν δεν σου αρέσει η γεύση υπάρχουν και μετάφιλτρα που έχουν σκοπό να δώσουν λίγα άλατα και να βελτιώσουν τη γεύση

jenny
18-03-21, 00:30
Κατώτατο όριο δεν υπάρχει. Πολλοί βρίσκουν το απαλλαγμένο τελείως από άλατα νερό κάπως "άνοστο" η με "μεταλλική" γεύση. Εγώ έχω ωσμώσεις που βγάζουν από 3 ώς 10 μS. Αν δεν σου αρέσει η γεύση υπάρχουν και μετάφιλτρα που έχουν σκοπό να δώσουν λίγα άλατα και να βελτιώσουν τη γεύση
Σας ευχαριστώ και όλους σας για τις απαντήσεις!
Το νερό μας έχει γεύση καθώς έχει και φίλτρο πρόσδοσης γεύσης οπότε είναι καλό και το έχουμε συνηθίσει, με ενόχλησε το πόσο "μαλακό" έχει γίνει μετά την αντικατάσταση της μεμβράνης τόσο ώστε τείνει προς το απεσταγμένο. Ένας πωλητής συστημάτων επεξεργασίας νερού μας είχε πει ότι η πολύ χαμηλή τιμή στην αγωγιμότητα σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση μπορεί να αφαιρεί τους ηλεκτρολύτες απ τα νεφρά με κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.
Αν όμως δεν υπάρχει "κάτω" όριο και τα μεταλλικά στοιχεία τα παίρνουμεκαι από άλλους φορείς όπως τα φρούτα για παράδειγμα ίσως να μην υπάρχει θέμα υγείας.
Η αμφιβολία όμως δεν με αφήνει....

antonisfa
18-03-21, 01:06
Ως συμπλήρωμα
Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει απεσταγμένο θαλασσινό νερό για ανθρώπινη κατανάλωση για περίπου 40 χρόνια.
Έχουν αναφερθεί επίπεδα TDS στο νερό, κάτω από3 mg/l και η κατανάλωση αυτού του νερού για μήνες εκείνη τη χρονική στιγμή είναι κοινή στα υποβρύχια.
Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας από το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μονάδες αντίστροφης όσμωσης για την παροχή πόσιμου νερού στους στρατιώτες στον τομέα.
Η NASA δεν ανέφερε κακές επιδράσεις από την κατανάλωση περίπου 0,05 mg/l TDS νερού στα διαστημόπλοια. (Στο σημείο αυτό αναλογιστείτε πως 1mg/l = 1,4 έως 2 μS/)
Πιθανότατα, το μεγαλύτερο πεδίο ανθρώπινης κατανάλωσης νερού με χαμηλά TDS είναι στη γεωγραφική περιοχή των Η.Π.Α., όπου τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης διοχετεύουν νερό αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, χιλιάδες ιδιωτικές πηγές καθώς και πολλά μικρά δημοτικά συστήματα στην Αμερική παράγουν νερόμε χαμηλά επίπεδα TDS. Δεν έχουν αναφερθεί γνωστές επιπτώσεις ή προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα αυτής της ευρέως διαδεδομένης πρακτικής.
Πηγή https://www.veluda.com/gr/blog/einai-pragmati-epikinduno-to-nero-xamilis-agogimotitas-419


Έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νερού με χαμηλά TDS, που απαντάται στη φύση ή λαμβάνεται από μια διαδικασία επεξεργασίας, δεν έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Αυτό βασίζεται στα ακόλουθα σημεία:
• Κανένας οργανισμός δημόσιας υγείας που έχει εξουσία πάνω στην ποιότητα του πόσιμου νερού οπουδήποτε στον κόσμο δεν έχει θεσπίσει ή και προτείνει μια ελάχιστη απαίτηση για συνολικά διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία σε πόσιμο νερό.
• Ο ίδιος ο μηχανισμός ελέγχου του ανθρώπινου σώματος (ομοιόσταση) ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των σωματικών υγρών και την απόρριψη διαφόρων τύπων ιόντων από το σώμα ατόμων που χαίρουν υγείας και που καταναλώνουν νερό με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά.
• Αρκετά είδη επιστημονικής βιβλιογραφικής έρευνας δεν έχουν ανακαλύψει επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα λόγω της κατανάλωσης νερού με χαμηλά επίπεδα ολικών διαλυμένων στερεών (TDS).
• Υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταστάσεων από τον πραγματικό κόσμο, όπου σε μεγάλους πληθυσμούς παρεχόταν νερό με χαμηλά επίπεδα ολικών διαλυμένων στερεών(TDS), χωρίς να διαπιστωθούν τυχόν ασυνήθιστες ή κακές επιδράσεις στην υγεία.
ΠΗΓΗ:
WaterQuality Association[https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjF2ZuTl5zmAhVPqaQKHXQoB4wQ

IRF
18-03-21, 12:21
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα δυστυχώς. αν μιλάμε για μια μικρή περίοδο πόσης νερού με πολύ χαμηλά άλατα σε αυτό τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Αν μιλάμε όμως για χρόνια συνέχεια υπάρχουν πολλά και πολυσύνθετα προβλήματα.
https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap12.pdf

IRF
18-03-21, 12:29
Ως συμπλήρωμα
Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει απεσταγμένο θαλασσινό νερό για ανθρώπινη κατανάλωση για περίπου 40 χρόνια.
Έχουν αναφερθεί επίπεδα TDS στο νερό, κάτω από3 mg/l και η κατανάλωση αυτού του νερού για μήνες εκείνη τη χρονική στιγμή είναι κοινή στα υποβρύχια.
Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας από το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μονάδες αντίστροφης όσμωσης για την παροχή πόσιμου νερού στους στρατιώτες στον τομέα.
Η NASA δεν ανέφερε κακές επιδράσεις από την κατανάλωση περίπου 0,05 mg/l TDS νερού στα διαστημόπλοια. (Στο σημείο αυτό αναλογιστείτε πως 1mg/l = 1,4 έως 2 μS/)
Πιθανότατα, το μεγαλύτερο πεδίο ανθρώπινης κατανάλωσης νερού με χαμηλά TDS είναι στη γεωγραφική περιοχή των Η.Π.Α., όπου τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης διοχετεύουν νερό αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, χιλιάδες ιδιωτικές πηγές καθώς και πολλά μικρά δημοτικά συστήματα στην Αμερική παράγουν νερόμε χαμηλά επίπεδα TDS. Δεν έχουν αναφερθεί γνωστές επιπτώσεις ή προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα αυτής της ευρέως διαδεδομένης πρακτικής.
Πηγή https://www.veluda.com/gr/blog/einai-pragmati-epikinduno-to-nero-xamilis-agogimotitas-419


Έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νερού με χαμηλά TDS, που απαντάται στη φύση ή λαμβάνεται από μια διαδικασία επεξεργασίας, δεν έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Αυτό βασίζεται στα ακόλουθα σημεία:
• Κανένας οργανισμός δημόσιας υγείας που έχει εξουσία πάνω στην ποιότητα του πόσιμου νερού οπουδήποτε στον κόσμο δεν έχει θεσπίσει ή και προτείνει μια ελάχιστη απαίτηση για συνολικά διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία σε πόσιμο νερό.
• Ο ίδιος ο μηχανισμός ελέγχου του ανθρώπινου σώματος (ομοιόσταση) ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των σωματικών υγρών και την απόρριψη διαφόρων τύπων ιόντων από το σώμα ατόμων που χαίρουν υγείας και που καταναλώνουν νερό με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά.
• Αρκετά είδη επιστημονικής βιβλιογραφικής έρευνας δεν έχουν ανακαλύψει επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα λόγω της κατανάλωσης νερού με χαμηλά επίπεδα ολικών διαλυμένων στερεών (TDS).
• Υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταστάσεων από τον πραγματικό κόσμο, όπου σε μεγάλους πληθυσμούς παρεχόταν νερό με χαμηλά επίπεδα ολικών διαλυμένων στερεών(TDS), χωρίς να διαπιστωθούν τυχόν ασυνήθιστες ή κακές επιδράσεις στην υγεία.
ΠΗΓΗ:
WaterQuality Association[https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjF2ZuTl5zmAhVPqaQKHXQoB4wQ
Το νερό στα υποβρύχια δεν το πίνουν για χρόνια συνέχεια.
Η "veluda" δεν μπορεί να είναι πηγή βιβλιογραφίας δυστυχώς, άν δεις ακόμα και το λινκ της στον WHO δεν δουλεύει
Το ότι δεν θα πεθάνει κάποιος σε δέκα χρόνια δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
Για τη σημασία του μαγνησίου, ασβεστίου κ.α. ιοντων έχεις ακούσει;;;;;θαύματα βιβλία ολόκληρα στην ιατρική
https://www.amazon.com/Magnesium-Dictionary-Bibliography-Annotated-References/dp/0597840261
Το νερο χωρίς καθόλου ασβέστιο μαγνήσιο μπορεί να διαλύσει χρώμιο νικέλιο από σωληνώσεις.
Το νερο χωρίς καθόλου ασβέστιο μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο κυκλοφορικό σύστημα, στα οστά κ.α.Η λύση είνα η ανάμειξη με φυσικό νερό πλούσιο σε άλατα σε κατάλληλη αναλογία.

https://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2007-0468&language=EL

antonisfa
18-03-21, 17:15
Το νερό στα υποβρύχια δεν το πίνουν για χρόνια συνέχεια.
Η "veluda" δεν μπορεί να είναι πηγή βιβλιογραφίας δυστυχώς, άν δεις ακόμα και το λινκ της στον WHO δεν δουλεύει
Το ότι δεν θα πεθάνει κάποιος σε δέκα χρόνια δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
Για τη σημασία του μαγνησίου, ασβεστίου κ.α. ιοντων έχεις ακούσει;;;;;θαύματα βιβλία ολόκληρα στην ιατρική
https://www.amazon.com/Magnesium-Dictionary-Bibliography-Annotated-References/dp/0597840261
Το νερο χωρίς καθόλου ασβέστιο μαγνήσιο μπορεί να διαλύσει χρώμιο νικέλιο από σωληνώσεις.
Το νερο χωρίς καθόλου ασβέστιο μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο κυκλοφορικό σύστημα, στα οστά κ.α.Η λύση είνα η ανάμειξη με φυσικό νερό πλούσιο σε άλατα σε κατάλληλη αναλογία.

https://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2007-0468&language=EL
Για τα μεταλλικά άλατα και όποια χρήσιμα στοιχεία χρειάζεται και είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό αν πρόσεξες ανέφερε η Τζένη ότι στο σύστημα επεξεργασίας που έχει υπάρχει "ειδικό" φίλτρο πρόσδοσης γεύσης. Το ίδιο έχω και γω που πίνω αφαλατωμένο νερό από το 2007!

pstratos
18-03-21, 17:33
Ένα ακόμα θέμα που έχει παρατηρηθεί σε εγκαταστάσεις με RO νερά είναι η παρουσία βακτηρίων στις σωληνώσεις. καθώς το σύστημα αφαιρεί το χλώριο του νερού, το αποχλωριομένο νερό που παράγεται, αν μείνει ώρες στάσιμο μπορεί να αποτελέσει εστία παθογόνων. Κάποια συστήματα για πόσιμο το αντιμετωπίζουν με UVC στην έξοδο και σύστημα απόριξης του πρώτου νερού μόλις υπάρξει ζήτηση. Έτσι ο χρήστης θα πιεί ¨φρέσκο¨ νερό που μόλις έχει παραχθεί από την μεμβράνη

IRF
18-03-21, 18:01
Για τα μεταλλικά άλατα και όποια χρήσιμα στοιχεία χρειάζεται και είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό αν πρόσεξες ανέφερε η Τζένη ότι στο σύστημα επεξεργασίας που έχει υπάρχει "ειδικό" φίλτρο πρόσδοσης γεύσης. Το ίδιο έχω και γω που πίνω αφαλατωμένο νερό από το 2007!Και τότε γιατί γίνεται η ερώτηση αν πίνεται νερό με πολύ χαμηλή αγωγιμότητα;
γιατί δεν μας λέτε απευθείας την αγωγιμότητα μετά το 'ειδικό' φιλτρο πρόσδοσης γεύσης;
πιστεύεις ότι η πρόσδοση γεύσης είναι το ίδιο με τα χρήσιμα ιόντα που απαιτούνται για τον ανθρωπο;
ποιό είναι το ειδικό φιλτρο πρόσδοσης γεύσης;τι ιόντα προσδίδει;σε τι συγκεντρώσεις;
Δεν μπορούμε να παροιμοιάζουμε το νερό της ΝΑΣΑ και τον υποβρυχίων με το νερό που θα πίνουν τα παιδιά μας για τα επόμενα 30 χρόνια εκεί "πίνουν και άλλα πραγματα"συμπληρώματα διατροφής κ.λ.π.

antonisfa
20-03-21, 13:08
Ένα ακόμα θέμα που έχει παρατηρηθεί σε εγκαταστάσεις με RO νερά είναι η παρουσία βακτηρίων στις σωληνώσεις. καθώς το σύστημα αφαιρεί το χλώριο του νερού, το αποχλωριομένο νερό που παράγεται, αν μείνει ώρες στάσιμο μπορεί να αποτελέσει εστία παθογόνων. Κάποια συστήματα για πόσιμο το αντιμετωπίζουν με UVC στην έξοδο και σύστημα απόριξης του πρώτου νερού μόλις υπάρξει ζήτηση. Έτσι ο χρήστης θα πιεί ¨φρέσκο¨ νερό που μόλις έχει παραχθεί από την μεμβράνη
Παρόμοιο έχει και το σύστημά μου.